Pacienti hodnotili středočeské nemocnice

15. 6. 2007 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti odpovídali v dotaznících na konci minulého roku v pěti největších středočeských nemocnicích - v Benešově, Kladně, Kolíně, Mladé Boleslavi a Příbrami. Nejlépe dopadla nemocnice v Benešově a Kolíně, naopak hůře nemocnice v Příbrami a Kladně...


Pacienti hospitalizovaní ve středočeských nemocnicích hodnotili jejich úroveň. Středočeský kraj ve čtvrtek zveřejnil výsledky výzkumu, který ukázal, že spokojeno s lékařskou péčí bylo v průměru 80 procent lidí.

Pacienti odpovídali v dotaznících na konci minulého roku v pěti největších středočeských nemocnicích - v Benešově, Kladně, Kolíně, Mladé Boleslavi a Příbrami.

Nejlépe dopadla nemocnice v Benešově a Kolíně, naopak hůře nemocnice v Příbrami a Kladně. Mladoboleslavská nemocnice byla mezi nimi, na průměrných hodnotách.

„Pro nás nyní není důležité, kdo je první a kdo poslední, budeme na konci tohoto roku dělat další podobný výzkum, který ukáže, jak se situace vyvíjí. To bude důležité pro další opatření. Těmi by mohlo být například odvolání primáře či ředitele,“ uvedl k hodnocení náměstek středočeského hejtmana zodpovědný za zdravotnictví Josef Kantůrek (ODS).

Pacienti hodnotili například chování a přístup zdravotních sester, lékařů, jejich schopnost vysvětlit lidem zdravotní stav, způsoby léčby a další. „Vše je velmi subjektivní hodnocení, ale i tak se dá kvalita zdravotnictví legitimně hodnotit,“ uvedl jeden z autorů výzkumu, Tomáš Raiter.

Pro nemocnice z tohoto výzkumu zatím neplynou žádná opatření. „Chceme vyvolat mezi nemocnicemi soutěživost, určitě si v nich lidé uvědomí, že je co zlepšovat, ačkoli výsledky jsou dobré a spokojenost relativně vysoká,“ dodal hejtman Petr Bendl (ODS).

Ředitel kladenské nemocnice Otakar Mareš průběh výzkumu kritizoval: „U nás proběhl těsně před Vánoci, kdy tady bylo málo pacientů. Celkově u nás oslovili nejméně pacientů, ačkoliv jsme největší nemocnice. Proto pokládám výsledky za statisticky nevypovídající.“

„Ve všech nemocnicích byl výzkum stejný a proveden ve stejnou dobu. Nikdo zvýhodněn nebyl,“ vysvětloval další organizátor výzkumu Václav Štěpánek.

Radek Plavecký, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?