Pacienti podporují havířovské lékaře

25. 7. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Svaz pacientů České republiky se rozhodl podpořit lékaře v Havířově, kteří mají v současné době velké obavy, že přijdou o ordinace. Krajský úřad v Ostravě se totiž rozhodl prodat havířovská zdravotní střediska, ve kterých praktičtí doktoři, zubaři a specialisté pracují...


Moravskoslezský krajský úřad:V žádném případě neomezujeme zdravotní péči

Pacienti nyní sbírají podpisy na podporu lékařů. Záměr moravskoslezských radních pobouřil představitele Svazu pacientů ČR. „Jestliže kraj prodá budovy a zařízení poliklinik, které jsou součástí veřejného zdravotnictví, ohrozí tím jak dostupnost, tak i hospodárnost poskytování zdravotní péče, za které odpovídá,“ prohlásil prezident Svazu pacientů ČR Luboš Olejár.

Pět desítek doktorů žije v nejistotě

„Doporučíme občanům, aby se zajímali o to, kdo jmenovitě schválil prodej poliklinik, a aby podle toho jednali v blížících se komunálních volbách. Tento prodej považujeme za velkou nemravnost,“ doplnil Olejár.

Moravskoslezský krajský úřad vypsal v závěru června soutěž na prodej pěti zdravotních středisek, které mu patří. Podle podmínek je získají zájemci, kteří za ně nabídnou nejvyšší cenu. Lékaře tento záměr zaskočil. Nyní je v nejistotě 47 doktorů společně s jejich personálem, kteří jsou ve střediscích v nájmu. „Nejde nám o nic jiného, než abychom mohli pracovat v klidu,“ podotkl gynekolog Rostislav Graňák. „Čekáme na jednání rady kraje, jestli prodej zruší nebo nezruší. Pak se uvidí dále,“ dodal. Zaráží ho, že krajský úřad nenabídl nemovitosti k odkoupení jako první lékařům.

„Ministerstvo financí, které mělo provést privatizaci středisek v roce 2002, nás ubezpečovalo, že je budeme mít možnost získat. Pak vznikly kraje a byl konec,“ poznamenal gynekolog.

Kraj zatím trvá na soutěži, ale…

Mluvčí krajského úřadu Šárka Swiderová Právu řekla, že musí nevyužívaný majetek prodat v soutěži.

„Naše havířovská nemocnice objekt pro své potřeby nepoužívá,“ podotkla. Zákon údajně kraji neumožňuje, aby ho přednostně prodal lékařům.

„Museli jsme vypsat řádnou soutěž. V žádném případě ale neomezujeme péči. Nikoho z ordinací nevyháníme, doktoři v nich budou moci zůstat,“ prohlásila Swiderová.

Podle ní to má zaručit klauzule ve smlouvách s novými vlastníky objektů, že minimálně 50 procent prostor musí po deset let zůstat pro zdravotnické účely. Navíc na nové majitele mají přejít nájemní smlouvy s lékaři na dobu neurčitou.

Znovu se bude jednat začátkem srpna

Rada Moravskoslezského kraje, kterou tvoří koalice ODS a KDUČSL, se má o prodeji nemovitostí ještě bavit na začátku srpna. „Náměstek hejtmana předloží informace o postupu soutěže,“ sdělila mluvčí krajského úřadu. Podle ní může dojít i k jejímu zrušení. „V tuto chvíli si ale stojíme za svým, tedy za prodejem,“ dodala.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?