Pacienti se dozvědí, jak dlouho si počkají na operaci

17. 3. 2009 9:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Seznamy čekání na jednotlivé operace dají pacientům možnost dozvědět se předem termín své operace. Navíc má zákon stanovit maximální možnou čekací dobu. V pondělí to jako jeden z bodů balíčku protikrizových opatření schválila vláda. Návrh se nezamlouvá Svazu pacientů České republiky...


Seznamy čekání na jednotlivé operace dají pacientům možnost dozvědět se předem termín své operace. Navíc má zákon stanovit maximální možnou čekací dobu. V pondělí to jako jeden z bodů balíčku protikrizových opatření schválila vláda.

„V nejbližší době připravíme balík pozměňovacích návrhů, který se bude týkat veřejného zdravotního pojištění. Výrazně posílí pravomoci pojišťoven a bude jim nařizovat, aby zajistily dostupnou péči. Součástí bude také požadavek, aby byly zveřejněny čekací seznamy na jednotlivé zákroky. Stanovíme i zákonnou lhůtu, do kdy musí být pacient ošetřen. Týká se to plánovaných operací, ne neodkladných zákroků,“ přiblížila plán ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová.

Prostor pro korupci?

Návrh se ale vůbec nezamlouvá Svazu pacientů České republiky. „Čekací doby zavedou a podpoří korupční systém. Pacienti si budou nakupovat dřívější pořadí, protože seznam nemůže být veřejný. Podle mě je to už předem odsouzeno k nezdaru stejně jako zdravotní poplatky,“ tvrdí prezident svazu Luboš Olejár.

Změny jsou součástí zákona o zdravotních službách. Zatím však o něm teprve jednají zástupci koalice. Obsahuje totiž kontroverzní novinku, zavedení takzvaných standardů.

„Poprvé by se tak určilo, co je standardní péče, jejíž hrazení by šlo z veřejného zdravotního pojištění, a co už je nadstandard. Toto opatření povede k tomu, že se šedé peníze, které nyní ve zdravotnictví jsou, dostanou do oficiálního financování,“ soudí ministryně. Právě to je věc, proti které se vzedmula největší vlna kritiky. Ostrý nesouhlas vyjádřil v minulých dnech i Svaz pacientů České republiky.

„Ministerstvo chce sebrat lidem standard a dát jim jen chudinskou péči. Pokud by například laparoskopie měla být pro většinu nadstandardní, jak z návrhu vyplývá, tak s takovým zdravotnictvím ať jdou do háje,“ nešetřil silnými slovy prezident Olejár a dodal, že podle něj to pouze vytváří obrovský prostor pro korupci.

Konec dárkům

Pojišťovny by také měly výrazně omezit provozní výdaje a přesunout celkem jednu miliardu korun na zdravotní péči. „Zavádíme také strop na výdaje z fondů prevence. Pojišťovny by na ni nově mohly dávat pouze 0,3 procenta celkových příjmů,“ řekla Filipiová.

To by prý mělo zabránit tomu, aby si pojišťovny přetahovaly klienty různými dárkovými poukazy na bezpečnostní helmy nebo permanentkami na bazén. Protikrizová opatření by měla platit od prvního července. Budou pouze dočasná do jednatřicátého prosince 2010. Letos přinesou do systému zdravotního pojištění přes čtyři miliardy korun.

Filip Sušanka, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?