Pacienti si nejvíc stěžují na chování lékařů

18. 6. 2007 8:38
přidejte názor
Autor: Redakce
„Jen za posledních sedm let jich bylo k České lékařské komoře (ČLK) podáno téměř osm a půl tisíce,“ řekl Právu její prezident Milan Kubek. „Prošetříme každou stížnost, kterou dostaneme, žádnou nezameteme pod koberec,“ zdůraznil Kubek...


Kubek: Vážné případy mohou skončit až ztrátou výkonu profese

Je k vám lékař arogantní, nevysvětlí vám postup léčby, přehlíží vás? Pokud ano, pak nejste sami. Stížností na lékaře jsou tisíce.

„Jen za posledních sedm let jich bylo k České lékařské komoře (ČLK) podáno téměř osm a půl tisíce,“ řekl Právu její prezident Milan Kubek. Podle jeho slov si pacienti nejvíce stěžují na komunikaci mezi nimi a lékaři či jejich rodinou.

„Prošetříme každou stížnost, kterou dostaneme, žádnou nezameteme pod koberec,“ zdůraznil Kubek.

Vždy záleží na primáři

Stejné poznatky má i Svaz pacientů. „Ročně dostáváme tisíc stížností na lékaře a tři čtvrtiny z nich jsou na špatné chování k pacientovi, povýšenost, cynismus, což pacienti těžce nesou,“ řekl Právu prezident Svazu pacientů Luboš Olejár.

Domnívá se, že už na fakultách by se měla více učit komunikace mezi lékařem a pacientem.

Přední transplantér srdcí v ČR profesor Jan Pirk z Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze Právu řekl: „Vždy záleží na primáři, přednostovi kliniky, jak lékaře vede ke komunikaci s pacientem. Jde-li příkladem, následují ho.“

Kubek uvedl, že stížnost může k lékařské komoře podat každý občan, tedy nikoli pouze ten, kdo byl jednáním lékaře dotčen. Může to být i jeho rodina.

Ne vždy jsou ale stížnosti oprávněné a mnohé také nespadají do kompetence komory. Ta neřeší stížnosti na střední zdravotnický personál a případy, kdy bylo na lékaře podáno trestní oznámení. A většina závažnějších pochybení lékaře, kde je poškození pacienta, je rovnou řešena na úrovni policie a soudů.

Na druhou stranu neexistuje jiná instituce než ČLK, která by mohla řešit etická pochybení lékaře. K tomu má lékařská komora tzv. etický kodex, který není v žádné vyhlášce či v zákoně. Čili pochybení proti etice nemůže řešit ani ministerstvo, zdravotní odbory krajských úřadů, pojišťovny ani soudy.

„Pokud se stížnost potvrdí, může skončit až vyloučením lékaře z komory. To se v minulosti už několikrát stalo a znamená to ztrátu výkonu povolání,“ řekl Kubek.

Protože počet stížností na etické pochybení lékaře je stále vysoký, komora chystá na podzim školení pro lékaře, v němž se budou učit s pacientem mluvit.

Zavinila smrt dítěte

Lékařská komora například vyloučila z řad svých členů praktickou lékařku, která předepisovala velké množství návykových léků osobám, o nichž bylo známo, že jsou narkomani. Navíc je nikdy neviděla. Existovalo podezření, že tak činí za úplatky. Lékařka stavěla dům a dlužila peníze.

Bylo to její jediné potrestání. Policie ČR totiž případ odložila. Nedalo se prokázat, že by jednáním spáchala trestný čin.

Komora dále zakročila třeba v případu, kdy lékařka dětského oddělení nemocnice - vedoucí služby - přijala kojence ve velmi vážném zdravotním stavu. K matce, která byla rovněž lékařkou, ale podstatně mladší, a nikoli dětskou, se chovala velmi arogantně. Bagatelizovala některá její oprávněná upozornění na alarmující stav kojence. Dítě zemřelo. Lékařka byla podmínečně vyloučena z ČLK.

Lékař-sexuolog při vyšetření a údajné terapii asi dvacetileté dívky, která se na něho s důvěrou obrátila, zase zkoušel „reaktivitu jejích prsních bradavek“ tím, že jí je osahával, líbal apod. Své jednání odůvodňoval jako odborné, kritiku arogantně odmítal.

Byl podmíněně vyloučen z lékařské komory a nadále již vykonával pouze psychiatrickou, a nikoli sexuologickou praxi.

Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?