Pacienti už nemusí do Prahy

17. 6. 2011 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
V plzeňské fakultní nemocnici se brzy otevře nový sál pro léčení poruch srdečního rytmu.


13 měsíců, celkové náklady 77 milionů, příspěvek 65 milionů z Bruselu, více než 60 nových přístrojů, vznik nového kardiologického oddělení a méně pacientů posílaných na zákroky do Prahy.

To je výsledek modernizace a obnovy přístrojového vybavení komplexního kardiovaskulárního centra (KKC) Fakultní nemocnice v Plzni, který finišuje 31. července. KKC je teď podle primáře kardiochirurgického oddělení Tomáše Hájka nad úrovní ostatních českých kardiocenter.

„Některé přístroje jsme tu měli od založení před deseti lety, ty už obnovu potřebovaly,“ pochvaluje si Hájek s tím, že zařízení, která pacientům při operacích zcela nahrazují srdce a plíce, si doteď musela nemocnice půjčovat.

Od 1. května letošního roku také vzniklo nové kardiologické oddělení. „Sice nově vznikla funkce primáře a vrchní sestry, ale k zásadnímu navýšení nákladů nedošlo,“ ujišťuje ekonomický náměstek nemocnice Viktor Wendler, podle něhož bylo vyčlenění oddělení z I. interní kliniky podmínkou auditu KKC.

Největším oříškem bylo prý vyřešení prostor, ještě v současné době probíhají stavební práce a rekonstrukce, což je trnem v oku některým pacientům. „Je to strašné, musím tu skákat přes kabely jako na nějakém staveništi,“ stěžuje si pacientka.

„Do konce července bude hotovo, vzniká mimo jiné i nový sál určený přímo pro arytmologii se speciálním rentgenem a trojrozměrným mapovacím systémem,“ vysvětluje novopečený primář oddělení Richard Rokyta.

Doteď měli podle něj arytmologové vyhrazen na sále kardiologů pouze jeden den, což bylo obtížné i logisticky.

„Teď zvládneme více vyšetření a i díky novým přístrojům už nebudeme muset posílat do Prahy ročně desítky pacientů,“ dodává primář s tím, že teď by těch pacientů mělo být pouze několik za jeden rok. „To budou ty nejkomplikovanější,“ podotkl Rokyta.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?