Pacienti v Brně budou moci zkoušet více nových léků při testování

19. 9. 2013 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacienti budou moci ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně testovat více nových léků při klinických studiích. Umožní jim to partnerství, které vedení nemocnice podepsalo se společností, jež provádí testy pro farmaceutické firmy.


Mezinárodní centrum klinického výzkumu (ICRC), součást nemocnice, se tak zařadilo do programu Prime Site, který se zabývá klinickým hodnocením léčiv. Je jediným takovým místem v ČR a pátým ve střední a východní Evropě, řekla ČTK mluvčí nemocnice Šárka Urbánková. Díky tomu se podle ní bude v ICRC dělat více klinických studií než nyní.

Společnost Quintiles, se kterou nemocnice podepsala partnerství, se zabývá klinickým testováním léků, jejich hodnocením a dalšími službami. Po celém světě má 21 pracovišť Prime Site, kde se léky testují. „Každý lék či zdravotní prostředek, který se k pacientům dostává, musí projít dlouhou cestou od zkumavky až do lékáren. Aby byla zajištěna jeho účinnost a nejvyšší možná bezpečnost, je nutné v rámci jeho vývoje provést několik fází klinického testování,“ uvedla Urbánková.

Pacienti se v Brně podle ní budou moci zapojit například do testování léků na cukrovku, Parkinsonovu nemoc, roztroušenou sklerózu, infarkt a další závažné nemoci. Nemocnice u svaté Anny se společností Quintiles spolupracuje už 12 let, nyní se partnerství posunulo na vyšší úroveň. „Máme více než 50 studií ve kterých je zapojeno přes 1000 pacientů nebo dobrovolníků a které probíhají na půdě naší nemocnice,“ popsal současnou situaci lékařský ředitel fakultní nemocnice Martin Pavlík.

Fakultní nemocnice u svaté Anny je jednou ze dvou velkých fakultních nemocnic v Brně, obě mají stejného ředitele. Nemocnice má 30 odborných pracovišť, nyní disponuje 913 lůžky. V roce 2012 v ní bylo hospitalizováno 27.855 pacientů, ambulantních vyšetření a ošetření bylo provedeno 1,337.249. V areálu nemocnice se nachází ICRC, kde se provádějí vědecko-výzkumné projekty.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?