Pacienti v dopise zkritizovali zamítnutí protikuřáckého zákona

30. 5. 2016 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Svaz pacientů v otevřeném dopise ostře zkritizoval postup poslanců ANO, kteří svým hlasováním znemožnili přijetí protikuřáckého zákona. Kvůli jejich postupu nebude Česko chránit občany před škodlivými účinky kouření, uvádějí zástupci pacientů v dopise, který poskytli ČTK.


Podle koaliční rady má o zákoně doplněném o pozměňovací návrhy schválené Sněmovnou s výjimkou kuřáren v restauracích jednat v pondělí vláda. Norma by mohla platit od ledna 2017. Krok poslanců ANO by tak zákaz kouření v restauracích oddálil jen o zhruba půl roku.

„Odmítnutí zákona ze strany poslanců považujeme za mimořádně závažné ve vztahu k ochraně zdraví a za unikátní vítězství tabákové lobby v Poslanecké sněmovně,“ uvádí se v dopise. Zástupci pacientů připomínají, že kouření má v ČR na svědomí desítky tisíc zhoubných nádorů ročně, tisíce životů a miliardy korun vydaných na léčení zdravotních komplikací způsobených negativními účinky kouření.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), který má do pondělka připravit pro vládu výsledný text zákona, ČTK sdělil, že se rozhořčení svazu nediví. „Svaz pacientů zastupuje v tuto chvíli přesně ty, kteří na neschválení protikuřáckého zákona kvůli poslancům ANO doplatí nejvíce. Pacienti a občané naší země nebudou chráněni před škodlivými účinky kouření v restauracích, na sportovištích a dětských hřištích nebo při kulturních a zábavních akcích,“ uvedl. Tyto návrhy, které Sněmovna schválila, zařadí do inovovaného znění zákona.

Více než 65.000 nových zhoubných nádorů kvůli kouření ročně je podle Němečka dostatečný důvod pro schválení protikuřáckého zákona. „Tabáková lobby nepochybně slaví a je velkou otázkou, kdo s ní,“ prohlásil Němeček.

Při projednávání zákona bylo ve středu ve Sněmovně předloženo 220 pozměňovacích návrhů, poslanci jich schválili jen část, včetně změny Marka Bendy (ODS), která zaváděla kuřárny v restauracích. Tuto schváleno změnu Němeček do nové verze zákona nedá, naopak tam zařadí povolení užívat elektronické cigarety v divadlech, kinech, sportovních halách či restauracích a povolení užívat vodní dýmky v čajovnách.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?