Pacienti ze sociálních lůžek jsou už umístěni do náhradních zařízení

10. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Všechny zlínské občany, kteří do začátku července využívali takzvaná sociální lůžka v Baťově krajské nemocnici Zlín, se již podařilo umístit do náhradních zařízení...


Nemocnice totiž na konci června oznámila, že k 1. 7. sociální lůžka ruší, a vyzvala města a obce, aby pro své občany našli umístění jinde. Nemocnice zdůvodnila své rozhodnutí faktem, že její zřizovatel, krajský úřad, nařídil vyrovnané hospodaření této příspěvkové organizace.

A provoz sociálních lůžek, která podle zákona musí města mít pro své občany, byl prodělečný. Magistrát města se tak musel postarat o osm klientů.

„Museli jsme zareagovat velmi rychle a najít vhodnou náhradu. Při tomto hledání nám pomáhal i krajský úřad,“ řekl zlínský radní zodpovědný za oblast zdravotnictví Vladimír Řihák (ČSSD).

Dva bývalé klienty Baťovy nemocnice přijalo občanské sdružení Hvězda do zařízení Seniorcentrum v Malenovicích, o jednoho se postarala zlínská Naděje v Domě pokojného stáří a o další se postaral či postará ve svých ústavech sociální péče Zlínský kraj.

Jde o seniory, jejichž celkový stav vyžaduje péči druhé osoby, jsou osamělí nebo se o ně rodina nemůže či nechce starat.

„Převoz na nová místa zajistila Baťova nemocnice svými sanitkami a všechny zmiňované organizace vyšly žádosti města okamžitě vstříc,“ řekla vedoucí sociálního odboru zlínského magistrátu Jana Pobořilová.

Magistrát novým umístěním klientů sociálních lůžek navíc i ušetří. Zatímco v Baťově nemocnici stál jeden den provozu sociálního lůžka 800 korun, v Naději je tato cena 430 a ve Hvězdě 550 korun.

Blanka Kovandová, Právo, 10.07.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?