Pacientky poplavou v 15 městech na podporu prevence rakoviny prsu

10. 10. 2014 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Na podporu prevence rakoviny prsu a osvěty o zhoubné nemoci, kterou v Česku každý rok zjistí lékaři u 7000 žen, poplavou v sobotu pro zdraví pacientky v plaveckých bazénech v 15 městech ČR.


Čtvrtý ročník projektu Plaveme prsa pořádá Aliance žen s rakovinou prsu v Praze, Brně, Plzni, Českých Budějovicích, Benešově, Bohumíně, Domažlicích, Karlově Studánce, Krnově, Liberci, Mostu, Opavě, Přerově, Sezimově Ústí a Vsetíně. Akce má upozornit na dobré šance na vyléčení a další kvalitní život, pokud se nádor odhalí a léčí včas.

Členky 19 pacientských organizací budou ve všech městech učit technice samovyšetření prsu a zájemcům poradí, jak s nemocí bojovat. Konzultace poskytnou spoluzakladatelka českého programu mamografického screeningu Miroslava Skovajsová a psycholožka Laura Janáčková, která nemocným i jejich rodinám poskytuje psychologickou podporu. V projektu ProŽivot se zájemci mohou naučit také zásadám první pomoci.

V každém městě je pro návštěvníky připraven program. V Praze v Aquaparku Šutka například vystoupí herečka Iva Pazderková jako Blbá Blondýna. Netradiční podvodní fotografie bude vytvářet Alice Bochňáková, nositelka evropského ocenění federace evropských fotografů. V programu pro děti otevřou studenti lékařských fakult Nemocnici pro medvídky s cílem zbavit děti strachu z bílých plášťů.

Říjen je celosvětově zaměřen na prevenci rakoviny prsu. V řadě obchodních center v ČR se konají osvětové akce pro ženy i jejich rodiny. Mezinárodní kampaň vyhlašuje koalice Europa Donna. Mottem letošního Dne pro zdravá prsa je „Dělej správná rozhodnutí“. Dostatek pohybu, zdravá strava a přiměřená váha, to jsou podle odborníků hlavní faktory, jež může žena ovlivnit a které pomáhají předcházet rakovině prsu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?