Pacientské monitory začaly v ČR hlídat srdce na dálku také dětem

20. 3. 2014 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Pacientské monitory začaly v ČR hlídat nemocné srdce na dálku také dětem. V dětském kardiocentru Fakultní nemocnice Motol dostane monitor celkem šest dětí, první ho dostala šestiletá Emma. Ve 20 měsících se jí srdce zastavilo kvůli poruše rytmu. Příčinou byl nezhoubný nádor v srdci. Odstranit nešel, a tak jí lékaři voperovali přístroj, který elektrickým pulsem umí rytmus srovnat. Od teď hlídá chod tohoto přístroje i činnost Emmina srdce monitor.


„Ošetřujeme dětské pacienty s kardiostimulátory a defibrilátory z celé republiky, i ty s velkými dojezdovými vzdálenostmi. Monitoring umožní, aby byli v kontaktu s lékařem, aniž by museli osobně jezdit k nám do Prahy. Čas strávený pravidelnými kontrolami dokážeme snížit až o 60 procent, přičemž výrazně stoupá efektivita léčby,“ řekl dnes novinářům vedoucí primář dětského kardiocentra profesor Jan Janoušek.

Monitor posílá informace o činnosti srdce lékaři, buď si je přečte v počítači, nebo u zvlášť rizikových pacientů je dostává přímo do mobilu. Může tak kdykoli zkontrolovat, zda nastavené dávky léků pacientovi pomáhají, nebo by mu měl léčbu upravit. Doba potřebná pro diagnostiku a optimální nastavení léčby se tak zkracuje až o 79 procent.

„Dcera má vážné onemocnění srdce, u něhož hrozí kdykoli zástava, proto dostala defibrilátor. Musí být pod neustálým dohledem. S přístrojem MyCareLink jsme o mnoho klidnější, protože víme, že činnost jejího srdce je pravidelně sledována lékařem,“ řekla novinářům Emmina maminka.

Technologie přenáší data bezdrátově z implantovaného kardiostimulátoru nebo defibrilátoru na zabezpečené úložiště na internetu, informace jsou šifrovány a chráněny hesly. Přenos je automatický, v pravidelných časových intervalech, pacient nemusí na kontrolu do nemocnice. Informace dostávají lékaři z jakéhokoli místa pokrytého telefonním signálem.

Dětské kardiocentrum zavádí novou technologii jako první ve střední Evropě. Je také jediným centrem v ČR se zaměřením na komplexní léčbu srdečních onemocnění včetně poruch srdečního rytmu u dětí. Ročně ošetří až 5000 pacientů a provede kolem 500 kardiochirurgických operací s úmrtností do jednoho procenta, což centrum řadí mezi přední evropská centra.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?