Pacientů s psychickými problémy v ambulanci přibývá

27. 8. 2010 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Celkem 225 nových klientů za rok si vyžádalo ošetření v ambulanci klinické psychologie havlíčkobrodské nemocnice. V evidenci vede ambulance za tři roky své existence přes 600 klientů.


„O služby klinické psycholožky projevují velký zájem nejen hospitalizovaní, ale i ambulantní pacienti. Za loňský rok evidovala ambulance 930 návštěv pacientů,“ upřesnila údaje mluvčí nemocnice v Havlíčkově Brodě Petra Černo.

„V uplynulém roce výrazně narůstal počet klientů, kteří primárně nevyužívají zdravotnickou péči v naší nemocnici a přicházeli bez doporučení odborného či obvodního lékaře,“ komentovala nárůst Irena Komendová, klinická psycholožka havlíčkobrodské nemocnice. Ambulantní pacienti tvoří 26 procent klientely psychologické ambulance.

Oproti roku 2008 vzrostl celkový počet klientů v loňském roce o 37. „Asi 65 procent všech výkonů v prvním kontaktu s klientem představovala psychodiagnostika osobnosti a neuropsychologická diagnostika. Zbylých 35 procent výkonů představuje poskytování psychoterapeutické péče, hypnoterapie a krizové intervence,“ upřesnila klinická psycholožka. Přibývá i dětských klientů.

Pomoc v těžké životní situaci „Ambulance klinické psychologie je od loňského roku akreditovaným pracovištěm pro praktickou část vzdělávacího programu v oboru klinické psychologie,“ zdůraznila mluvčí nemocnice Petra Černo.

Ambulance klinické psychologie se zaměřuje především na krizovou a specifickou intervenci. „To znamená provázet pacienta těžkou životní situací, poskytovat podpůrné psychoterapeutické vedení, pomoc při zvládání aktuální krize,“ vysvětlila psycholožka Komendová.

Dále se ambulance zaměřuje na diagnostiku, to jest vyšetření osobnosti pacienta, vyšetření kognitivních funkcí (paměti, pozornosti, myšlení a intelektu. V rámci psychoterapeutického vedení se pacient učí relaxaci, ambulance se zabývá hypnózou dětí i dospělých, dlouhodobou prací s pacientem, která se zaměřuje na postupnou změnu patologických vzorců chování, myšlení a prožívání pacienta, kterému práce s psychologem umožňuje poznávání jeho silných a slabých stránek. „To napomáhá rozvoji pacientovy osobnosti,“ zdůraznila psycholožka. Ambulance se zabývá poradenstvím zaměřeným nejen na pacienty samotné, ale i jejich rodinné příslušníky.

Ambulance pomáhá i pacientům s diagnózou demence, nebo těm, kteří utrpěli úraz hlavy, což je spojené s psychoterapií a psychologickým ovlivňováním bolesti. Psycholog nemocnice Havlíčkův Brod zastává i funkci podnikového psychologa, který pořádá skupinové semináře a přednášky pro zaměstnance nemocnice.

V uplynulém roce se konalo celkem 5 seminářů se zaměřením na problematiku komunikace, semináře a přednášky na téma Syndrom vyhoření.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?