Pacientům s tuberkulózou uleví nová technika

17. 7. 2009 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Stovkám českých pacientů, kteří trpí zrádnou tuberkulózou, svitla naděje, že se jejich nemoc dříve rozpozná a oni se rychleji uzdraví. Ve Fakultní Thomayerově nemocnici, kde je vůbec největší plicní klinika v Česku, totiž ve středu zprovoznili dvacet unikátních přístrojů za devatenáct milionů korun. Ty by měly pomoci záhy stanovit diagnózu v případech, kdy je nemoc obtížně zjistitelná anebo teprve v začátcích...


Dvacet moderních přístrojů má teď k dispozici plicní klinika ve Fakultní Thomayerově nemocnici v pražské Krči, která je největší v Česku

Stovkám českých pacientů, kteří trpí zrádnou tuberkulózou, svitla naděje, že se jejich nemoc dříve rozpozná a oni se rychleji uzdraví. Ve Fakultní Thomayerově nemocnici, kde je vůbec největší plicní klinika v Česku, totiž ve středu zprovoznili dvacet unikátních přístrojů za devatenáct milionů korun. Ty by měly pomoci záhy stanovit diagnózu v případech, kdy je nemoc obtížně zjistitelná anebo teprve v začátcích.

Izolovaný rentgen

„Jde především o přístroje pro izolované rentgenové pracoviště. Infekční pacienti tak již nebudou docházet na jinou kliniku a sníží se riziko kontaktu s neinfekčními pacienty,“ popsala primářka kliniky Martina Vašáková. Lékařům budou nově sloužit také speciální soustavy videobronchoskopů, jež umožňují odběr tkání z průdušek. „Přístroje budeme používat jak při léčbě pacientů s citlivou formou, tak při léčbě těch, jež trpí multirezistentním druhem nemoci, na níž neexistují téměř žádné dostupné léky,“ řekla přednostka kliniky Václava Bártů.

Záludná nemoc

Podle ní se ročně na plicní klinice v Krči léčí zhruba dvacet pacientů, u kterých je zjištěna rezistentní tuberkulóza. Často jsou to cizinci. Běžnou formu tuberkulózy mají podle Bártů zhruba z osmnácti procent pacienti z jiných zemí. Rezistentní forma je diagnostikována u cizinců v 37 procentech. Nyní leží na jednotce s přísnými opatřeními, kde se mezi sebou nemohou pacienti ani navštěvovat a vzduch z pokojů se musí přísně čistit, dva Češi a šest cizinců. V počtu nakažených už léta drží prim Praha. Pomalu ji dohání jen Moravskoslezský kraj. Důvod? V hlavním městě se zdržuje nejvíce bezdomovců a cizinců převážně z východních zemí.

Cizinci načerno

Pokud se na cizinecké policii dotyční přihlásí, musí podstoupit kompletní lékařské vyšetření včetně rentgenu plic. Odborníci upozorňují na to, že řada cizinců žije v Praze bez povolení, a pokud jim něco je, jedou k lékaři zpět do své země nebo svůj stav vůbec neřeší. Tuberkulóza je nejčastější příčinou smrti bakteriálního původu na světě. Ročně jí podlehne asi 1,7 milionu lidí. Nejčastěji napadá plíce a projevuje se obvykle nespecifickými příznaky, jako je malátnost, hubnutí, kašel a nadměrné pocení. Loni bylo v ČR evidováno 835 případů TBC, z toho 707 plicní. Zemřelo na ni 56 lidí.

Lucie Boháčová, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?