Pacienty ošetří praktici

7. 1. 2011 7:47
přidejte názor
Autor: Redakce
O pacienty, kteří kvůli odchodu lékařů nebudou moci být ošetřeni v nemocnicích, se postarají ambulantní specialisté a praktičtí lékaři. S jejich zástupci se na tom ve čtvrtek dohodl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).


Zároveň přislíbil, že dohodne se zdravotními pojišťovnami, aby lékařům tuto péči navíc zaplatily a nekrátily jim platby za překročení limitů. Informoval o tom mluvčí resortu Vlastimil Sršeň.

Předseda Sdružení praktických lékařů Václav Šmatlák za všechny přítomné zástupce lékařů řekl, že nemá signály o tom, že by lékaři chtěli zavřít ambulance na podporu nemocničních lékařů a jejich platových požadavků.

„Rozhodně nezavřeme ordinace a o pacienty se určitě postaráme, pokud nám pojišťovny tuto péči zaplatí a nebudou nám srážet platby kvůli překročení limitů,“ potvrdil Šmatlák.

Lékaři by měli dostat od zdravotních pojišťoven co nejdřív písemné dohody k cenovým dodatkům, podle kterých jim pojišťovny za léčení platí.

„Je to důležité, aby lékaři neměli obavy, že případné překročení limitu zaplatí ze svého,“ vysvětlil Šmatlák.

Podle představ lékařů by v každém ze 14 krajů mělo vzniknout informační centrum, buď ve zdravotních pojišťovnách, nebo v sídle krajů, kde by pacienti i lékaři našli informace o tom, kde a jaké nemocniční oddělení funguje a které ambulance a kde poskytují potřebnou péči.

Skokové navýšení platů, které požadují lékařské odbory, není podle ministra možné, s tím lékaři z ambulancí souhlasí. Navýšení příjmů umožní jen reformy. Lékaři z ambulancí dávají podle Šmatláka přednost tomu, aby byla jejich práce lépe oceněna v seznamu výkonů, tak se zvýší příjmy rovnoměrně lékařům i sestrám v nemocnicích i ambulancích.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?