Pacienty v Kyjově hájí ombudsman

21. 4. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocní v kyjovské nemocnice si mohou jít stěžovat k vlastnímu ochránci práv. V plánu je i sestavení Rady pacientů.


Oficiálně si stěžovat anebo vynadat doktorovi či sestrám. To byly v kyjovské nemocnici, a nejen v ní, snad jediné dvě možnosti, jak projevit nespokojenost. Nyní se objevuje v Kyjově třetí a dost možná, že pro pacienta nejméně stresující - navštívit nemocničního ombudsmana.

Jeho úkolem bude ochrana pacientů při případném nedodržování jejich práv, poskytování pomoci jim i jejich příbuzným při řešení problémů vzniklých v souvislosti s léčbou a pobytem v nemocnici. „Ombudsman bude také prošetřovat stížnosti a podněty týkající se kvality poskytované péče či eventuálního neetického chování zaměstnanců.

Jeho povinností ale samozřejmě bude zachování mlčenlivosti o skutečnostech, které se při výkonu funkce dozví,“ uvedl ředitel kyjovské nemocnice Josef Pejchl.

Nemocniční ochránce práv bude ovšem fungovat jen pro danou nemocnici. Nebude tedy možné, aby se na toho v Kyjově obraceli například pacienti nespokojení s péčí v Hodoníně či Břeclavi.

„Tuto funkci jsem už zastávala dva roky v nemocnici ve Svitavách. Nejčastěji tam byl problém jen v nedostatečné komunikaci. Mnohdy stačí s lidmi odhodlanými podat stížnost jen v klidu promluvit,“ řekla do nemocnice nedávno přijatá manažerka kvality Eva Havlíková.

Právě ona bude oficiálně od prvního května kyjovskou ombudsmankou. Podle jejích slov tato funkce není zatím v České republice obvyklá. Funguje jen v několika málo zařízeních, většinou fakultních nemocnicích. Před šesti lety přitom bylo zřízení ombudsmanů v každé nemocnici dokonce v návrhu koncepce ministerstva zdravotnictví.

„Nejde jen o zkušenosti z Kyjova. Pacienti si všeobecně častěji stěžují, znají lépe svá práva. Prací ombudsmana stížnostem můžeme předejít,“ domnívá se Pejchl. Jak dodal, je třeba s lidmi co nejvíce mluvit. Tím lze problémy eliminovat.

Manažerka kvality tak bude znát nejen názory lékařů či sester, ale coby ombudsmanka také to, jak kvalitu poskytované péče vnímají pacienti.

„Se špatnou péčí lékaře jsem se ještě osobně nesetkala. Kdyby se tak stalo, tak bych vlastně ani nevěděla, kam si jít postěžovat, snad jedině za primářem. Funkce ombudsmana se mi líbí. Člověk se bude mít na koho obrátit,“ řekla Vladimíra Mildeová z Vracova. Brzy dostane ještě další možnost, kde vyjádřit svou nespokojenost, či naopak spokojenost.

Kyjovská nemocnice má totiž v plánu ještě další posílení vlivu pacientů. Připravuje sestavení jejich rady. Členy by měli být náhodně vybraní lidé z řad pacientů. Šlo by o dobrovolnou práci. Rada pacientů by zprostředkovávala vedení nemocnice informace od těch, kteří do nemocnice zavítali buď kvůli ošetření, nebo jen přišli na návštěvu za příbuzným.

„Tímto způsobem bychom chtěli získávat informace „zvenku“. Pokud taková skupina dobře pracuje, je pro nemocnici zdrojem k nezaplacení. Díky ní bychom byli schopni se lépe na klienty připravit,“ zakončil ředitel Pejchl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?