Padl plán sloučení nemocnic v Brně

8. 10. 2013 7:52
přidejte názor
Autor: Redakce
Zákon, podle kterého se mělo k 1. prosinci letošního roku uskutečnit sloučení dvou největších brněnských nemocnic (FNUSA a FN Brno) a Centra transplantační a kardiovaskulární chirurgie (CKTCH), nemá po rozpuštění poslanecké sněmovny kdo schválit.


Na funkci ředitele Fakultní nemocnice u sv. Anny (FNUSA) 30. září rezignoval Roman Kraus, který přípravy na rozsahem největší slučování zdravotnických zařízení u nás řídil. Zároveň padl i záměr vytvoření velké univerzitní nemocnice, na jejímž fungování by se po změně více podílela Masarykova univerzita a Jihomoravský kraj a jejíž vznik zákon navržený exministrem Leošem Hegerem rovněž předpokládal.
Slučování mělo mimo jiné vyřešit finanční situaci FNUSA, která dluží více než miliardu korun.

To má nyní na starosti její nově jmenovaný ředitel Josef Čekal, jenž uvedl, že se bude snažit s problémy nemocnice co nejrychleji seznámit a začít pracovat na jejich řešení. Řádné výběrové řízení na ředitele FN u sv. Anny by přitom mělo být vypsáno v průběhu prvního kvartálu příštího roku.

Odložení sloučení nejméně na rok

Na procesu slučování některých pracovišť fakultních nemocnic v Brně se pracovalo od dubna letošního roku, bylo tak již například připraveno organizační sloučení některých klinik. Úspory mělo přinést i snížení počtu statutárních zástupců ze tří na jednoho a snížení počtu pracovních pozic v managementu.

Skutečnost, že kvůli rozpuštění sněmovny nebude schválen zákon o sloučení, současný ředitel FN Brno Roman Kraus podle vlastního vyjádření bere na vědomí s velkým politováním. „Týmy obou fakultních nemocnic strávily pět měsíců a stovky hodin nad tvorbou projektu sloučení, jehož výsledkem je dvousetstránkový materiál popisující veškeré optimalizační kroky během příštích tří let. Výsledkem mělo být ušetření provozních nákladů – jen v prvním roce po sloučení ve výši minimálně sto milionů korun.

Pro FNUSA to znamená mimo jiné zkomplikování již tak velmi nepříznivé ekonomické situace,“ komentoval situaci Roman Kraus. Nová úhradová vyhláška, kterou má schválit ještě ministr v demisi Martin Holcát, přitom podle ředitele může hrát pro nemocnici zásadní roli – může pomoci řešit nepříznivou ekonomickou situaci zařízení, ale také ji nadále zhoršovat.

Co se týče případných dalších plánu na sloučení, není Roman Kraus příliš optimistický. „Pokud nová vláda a následně sněmovna zákon o sloučení schválí, lze v optimistické, spíše však nereálné variantě odhadnout časový horizont případného sloučení nemocnic nejdříve od 1. ledna 2015,“ uzavřel Roman Kraus.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?