Padla obvinění za zmanipulování zakázky Nemocnice Na Homolce

30. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Protikorupční policie minulý týden obvinila čtyři osoby ze zmanipulování zakázky na digitalizaci chorobopisů Nemocnice Na Homolce (NNH).




Případ kauzy, která byla již dvakrát odložena, obnovila po příchodu na pražské zastupitelství vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Prospěch ve výši 53 milionů

„Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality zahájil trestní stíhání dvou osob pro zločin sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, jedné osoby pro účastenství ve formě pomoci ke zločinu sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a jedné osoby pro účastenství ve formě pomoci ke zločinu sjednání výhody při zadání veřejné zakázky,“ uvedl státní zástupce Zdeněk Matula a dodal, že policie tyto osoby viní z činnosti v organizované skupině, která veřejnou zakázku Nemocnice Na Homolce na digitalizaci chorobopisů zmanipulovala. Nemocnici tak měla způsobit škodu ve výši nejméně 56 887 994 Kč a získat pro sebe neoprávněný prospěch ve výši nejméně 53 390 618,50 Kč.
Státní zástupce jména obviněných nesdělil, nicméně server Lidovky.cz uveřejnil, že mezi nimi jsou bývalý generální ředitel nemocnice Vladimír Dbalý, který NNH řídil mezi roky 2006 a 2012, a jeho bývalý náměstek, dnes primář chirurgického oddělení NNH Michal Toběrný. Zbylými dvěma jsou podle deníku Dnes někdejší ředitel dceřiné společnosti nemocnice Holte Medical Petr Kutil a Emilie Bialešová, jejíž firma vede nemocnici účetnictví.

Prodražená digitalizace

Jak uvedla ČTK, veřejnou zakázku na digitalizaci chorobopisů, kterou nemocnice zadala v roce 2009, vyhrálo sdružení DISOL Group, jehož účastníky byla firma DISOL a výrobní družstvo invalidů VDI Meta Trans. Podle věstníku zakázek nemocnice původně předpokládala cenu 95 milionů Kč, konečná částka však činila 146 milionů Kč bez DPH.
Homolka původně chtěla chorobopisy do digitalizované podoby před pár lety převádět sama s pomocí brigádníků, nakoupila k tomu i techniku. Pak ale změnila názor. Podle Vladimíra Dbalého bylo najmutí firmy efektivnější. Skenery za 736 tisíc Kč bez DPH prý dodavatel odkoupil zpět za pořizovací cenu.
Nadační fond proti korupci podal trestní oznámení na bývalého ředitele Dbalého již v roce 2012. Fond tehdy upozornil na kauzu podezřelých skladů zdravotnické techniky společností Alseda a její vztah s dceřinou společností NNH Holte Medical. Fond odhadoval, že nemocnice tratila na přenechání provozování těchto skladů měsíčně kolem 8 milionů korun ve prospěch společnosti Alseda, ročně tedy celkem cca 100 milionů korun. Kvůli smluvnímu vztahu mezi NNH a společností Alseda tak podle kritiků docházelo k umělému navyšování cen zdravotnického materiálu. „V tento okamžik není podstatné, zda byl Vladimír Dbalý zadržen v souvislosti s naším trestním oznámením nebo v souvislosti s jinými kauzami, kterých bylo za jeho úřadování poměrně hodně. Podstatné je, že podivné ředitelování pana Dbalého nezůstalo bez patřičné odezvy,“ uvedl k obvinění čtyř osob ředitel Nadačního fondu proti korupci Petr Soukenka.

Poškození dobrého jména

Současný ředitel Nemocnice Na Homolce Michal Šetlík k vyšetřování uvedl, že od roku 2012, kdy začal v této funkci působit, nemocnice poskytuje plnou součinnost Policii ČR a všem dalším orgánům činným v trestním řízení. V některých případech podle jeho tvrzení podala podnět k šetření sama nemocnice.
„Z informací publikovaných v médiích můžeme usuzovat, že se zásah policie týká bývalého vedení Nemocnice Na Homolce, od jehož činnosti se současné vedení důrazně distancuje. Jestliže se v médiích objevují v souvislosti s šetřenými kauzami jména osob, jež jsou v současné době ve spojení s Nemocnicí Na Homolce, budu v tuto chvíli postupovat podle principu presumpce neviny, na niž má každý občan právo,“ sdělil ředitel Šetlík.
Dodal ovšem, že tyto události zcela určitě poškozují dobré jméno Nemocnice Na Homolce. Proto pokud budou informace publikované v médiích potvrzeny orgány činnými v trestním řízení, zváží dle svých slov zavedení personálních opatření ještě do doby konečného vyřešení zmiňovaných případů.
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček reagoval na situaci příkazem, aby Homolka zrušila dceřiné společnosti, přes které nakupuje léky a materiál. Od Michala Šetlíka požaduje harmonogram postupu této změny. Nemocnice bude muset nově všech 20 tisíc nakupovaných položek vysoutěžit.

Vladimír Dbalý.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?