Pákistán bude kvůli obrně očkovat na hranicích

7. 5. 2014 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Pákistán slibuje, že zavede na svých hranicích včetně letišť a přístavů povinné očkování svých občanů proti dětské obrně, aby zabránil šíření této choroby do zahraničí. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na mluvčího pákistánské vlády Sadžída Alího Šáha.


Světová zdravotnická organizace (WHO) upozornila na vážné nebezpečí opětného šíření dětské obrny ve světě. Zároveň označila Pákistán, Sýrii a Kamerun za země, které nebrání přenosu této nemoci za své hranice. Vládám těchto států doporučila, aby zajistily vakcinaci svých obyvatel před vycestováním do zahraničí.

„Zvláštní opatření, včetně povinného očkování, budou zavedena pro všechny cestující ve všech přístavech, na všech letištích a hraničních přechodech,“ sdělil Šáh.

Pákistánské úřady ale mají s očkováním proti dětské obrně velké problémy. Zdravotnické týmy jsou obvykle terčem útoků islamistů, kteří tvrdí, že vakcinace jsou ve skutečnosti nástrojem špionáže a že se jimi sterilizují chlapci. Podle AFP od prosince 2012 tito útočníci zabili 56 lidí.

Pákistán je spolu s Afghánistánem a Nigérií jednou z pouhých tří zemí, kde obrna zůstává endemickou chorobou, tedy trvale se vyskytující v dané oblasti. Avšak jedině v Pákistánu se mezi lety 2012 a 2013 počet nakažených zvýšil - z 59 na 91.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?