Palec dolů pro rokycanskou porodnici trvá

29. 6. 2012 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Další existence lůžek gynekologicko – porodnického oddělení rokycanské nemocnice není ani po včerejšku jistá. Likvidace stále hrozí.


Pracovní skupina, tvořená představiteli Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje (ZHPK), nemocnic, zdravotních pojišťoven i zástupci odborné gynekologické společnosti a politiky, se včera opět sešla v Plzni. Definitivní vyjádření ale pojišťovny nesdělily.

Oznámily, že v současné době byl materiál o restrukturalizaci akutního lůžkového fondu v Plzeňském kraji odeslaný na Ministerstvo zdravotnictví ČR, které si jej vyžádalo. Zatím ale na něj nezareagovalo. Pro rokycanskou nemocnici tím nadále platí jejich záměr zrušení gynekologicko – porodnického oddělení.

„Oproti dřívějším návrhům je zachované dětské oddělení. Na ostatních bylo navržené snížení počtu akutních lůžek,“ upřesnil Jiří Wimmer, ředitel krajské pobočky VZP. Ve stodské nemocnici, kvůli zohlednění dostupnosti v tachovském okrese, nedochází ke zrušení žádného oddělení, ale pouze ke snížení počtu akutních lůžek. To je navržené také v Klatovech a Domažlicích.

Zdravotní pojišťovny vypověděly všem zdravotnickým zařízením do budoucna smlouvy. Dosavadní dohody jsou uzavřené do 31. 12. 2012. „Návrhy na restrukturalizaci akutního lůžkového fondu zůstávají nadále předmětem jednání a konečné rozhodnutí zatím nelze předjímat,“ konstatoval ředitel ZHPK Jiří Fojtík.

„Kraj stále zastává názor, že by gynekologicko­porodnická péče měla v Rokycanech zůstat a bojuje o to. Černé na bílém ještě nic nemáme,pořád je tu naděje, že ministerstvo se prorušení nerozhodne,“uvedla bezprostředně po setkání ředitelka nemocnice Hana Perková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?