Papírování vyhnalo pacienty z rehabilitačních ústavů

5. 4. 2013 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Rehabilitačním ústavům nastaly krušné časy. Kvůli novým, byrokratickým pravidlům přijímání pacientů jim zejí desítky lůžek prázdnotou a někde dokonce musí propouštět.


„Ne, že by pacienti neměli zájem, problém je v zákonu o veřejném zdravotním pojištění. Administrativa spojená s vysláním na léčení je natolik složitá, že to odradí plno pacientů i lékařů a tvoří to velkou překážku,“ řekla ředitelka Rehabilitačního ústavu v Brandýse nad Orlicí Michaela Tomanová. Od loňského jara tu ubylo zhruba 20 procent pacientů a bylo tak propuštěno několik pracovníků.

Podobně jsou na tom i v léčebně v Luži na Chrudimsku, Jevíčku na Svitavsku či v Rehabilitačním ústavu v Hostinném na Trutnovsku.

„Pacienti složitému papírování nerozumějí, zavaleni zbytečnou agendou jsou i lékaři a ve výsledku nám ubylo asi 10 procent klientů. Ministerstvo zdravotnictví a pojišťovny novým zákonem sledovaly svoje zájmy, potřeby pacientů šly v tomto případě ale stranou,“ posteskl si ředitel Rehabilitačního ústavu v Hostinném Josef Svoboda. Zařízení má kapacitu 160 lůžek.

Samoplátci nepomůžou

Se stejným problémem se potýkají i lázně. Ty však mají podle Svobody tu výhodu, že úbytek pacientů, jimž péči hradí pojišťovny, mohou nahradit samoplátci. To však u rehabilitačních ústavů, které jsou více navázány na nemocnice a starají se o nemohoucí pacienty, nejde.

Podle kritizované novely zákona o zdravotních službách, která platí právě rok, už návrh na léčení nemůže vystavit ambulantní specialista, nýbrž pouze praktický lékař nebo ošetřující lékař v nemocnici. Ti však ne vždy vědí, jak postupovat, navíc jim přibyla administrativa. Bezradní jsou často i pacienti, kteří tak snahy o umístění raději zcela vzdávají.

Vůbec větší úbytek pacientů, až o 40 procent, zaznamenala Hamzova odborná léčebna v Luži na Chrudimsku. Toto pracoviště patří na rozdíl od většiny ostatních státu, přesto bylo nuceno kvůli úspoře nákladů propouštět, zavřít jeden pavilon a snížit platy. Odešli všichni pracovníci, kteří nebyli nezbytně nutní pro činnost léčebny.

„Situace se již zklidnila a díky vysvětlování mezi lékaři a pacienty i mírně zlepšila. Revizní lékaři ale stále posílají méně pacientů než dřív,“ uvedl ředitel lužské léčebny Václav Volejník. Hamzova léčebna je největší odborný rehabilitační ústav v Česku s přibližně 500 lůžky. V minulosti se v ní ročně léčilo kolem 6000 pacientů.

Rehabilitační ústav v Brandýse nad Orlicí, zřizovaný krajem, disponuje více než 200 lůžky, z toho 170 platí zdravotní pojišťovny. Tady zatím nemuseli snižovat platy personálu. „Snažíme se tomu odolávat, ale je to těžké,“ řekla ředitelka Tomanová.

Odejít však muselo několik zaměstnanců z celkových 120.

Odborný léčebný ústav v Jevíčku na Svitavsku s 80 lůžky sice zatím úbytek pacientů výrazně nezasáhl, i zdejší ředitelka Lenka Smékalová však na nových pravidlech přijímání pacientů nenechala niť suchou. Změnu zákona o zdravotním pojištění považuje za špatnou, zhoršila podle ní kvalitu zdravotní péče.

Šílená byrokracie

„Je to šíleně komplikované, doktorům se nechce vypisovat žádanky pro pojišťovny, takže spousta pacientů radši zůstane doma, než absolvovat ten složitý administrativní proces,“ uvedla Smékalová. Ústav v Jevíčku má jen tu výhodu, že je spádový i pro sousední Moravu.

Rehabilitačním ústavům navíc berou klientelu také další nová malá rehabilitační zařízení, která nemají statut ústavu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?