Paralyzovaný Američan ovládá ruku prostřednictvím myšlenek

26. 6. 2014 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Mladý Američan, který částečně ochrnul po nehodě při potápění, se stal údajně prvním pacientem schopným ovládat pohyby vlastní ruky prostřednictvím myšlenek. Umožnili mu to lékaři, kteří mu do mozku voperovali mikročip, informoval britský server The Daily Telegraph.


Třiadvacetiletý Ian Burkhart, který před čtyřmi lety ochrnul od hrudníku dolů, během prvních testů čipu předvedl, že je schopen znovu otvírat a zavírat pěst a dokonce uchopit zdánlivě nehybnou rukou lžíci. Dal tak naději milionům obětí nehod a postiženým po infarktu, že by mohli ovládat části svého těla silou mysli.
Lékařům se již v posledních letech podařilo umožnit pacientům ovládat silou mysli robotické paže, Burkhart je ale podle deníku první, kdo tímto způsobem ovládá vlastní tělo.

Mikročip, který lékaři pacientovi v Ohiu implantovali do mozku při dubnové operaci, „čte“ jeho myšlenky a vysílá je s pomocí počítače do rukávu obsahujícího elektrody na jeho předloktí, které stimulují svaly dotyčného. Tímto způsobem jsou nahrazeny signály, které pacientovo ochromené tělo nedokáže přenášet.

První testy z minulého týdne prý předčily očekávání lékařů, kteří předpokládali, že bude pacient maximálně schopen pohnout jedním prstem. Také Burkhart byl s výsledky spokojen. „Dnešek byl úžasný. Po fyzické stránce to byl cizí pocit. Ale emocionálně to byl rozhodně pocit naděje a vzrušení,“ řekl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?