Pardubice nemohou nahradit zrušenou ortopedii v Chrudimi

3. 5. 2010 8:33
přidejte názor
Autor: Redakce
Pardubická nemocnice zvládne ortopedické operace možná lépe než chrudimská, kde byly kvůli tomu zrušeny, jak znělo stanovisko kraje. Ano, ale za tu cenu, že se na ně bude pravděpodobně mnohem déle čekat.


Pardubická nemocnice totiž dostala od pojišťoven na letošek zvýšený limit počtu ortopedických operací jen o 21 výkonů. V chrudimské nemocnici se však každoročně operovalo kolem 70 kloubních a kyčelních náhrad.

Současná čekací doba na endoprotézu je v Pardubicích minimálně 12 měsíců, podle zlých jazyků dokonce 16. Hrozí tak, že nyní bude kvůli náporu pacientů z Chrudimska ještě delší.

„Toto si řídí pojišťovny, které mohly operace z chrudimské nemocnice rozdělit vedle nás i do nemocnic v Litomyšli a Havlíčkově Brodě. Ale to já nevím,“ řekl ředitel pardubické nemocnice Josef Šimurda.

V pardubické nemocnici bylo vloni operováno 463 endoprotéz, kapacitně by podle Šimurdy zvládala ještě o stovku víc. Záleží jen na pojišťovnách, kolik operací si u nemocnice nasmlouvají. Po zániku chrudimské operativy však pardubické nemocnici pojišťovny dovolily jen o 21 zákroků víc.

Na to, že Pardubice nemohou zvýšený nápor pacientů z Chrudimska zvládnout, poukazuje od ledna chrudimská nemocnice i zdejší radnice. Ředitel nemocnice Tomáš Vondráček doufá, že se ortopedické operace do Chrudimi vrátí, až se ukážou neúměrné čekací doby v Pardubicích.

Zrušení ortopedických operací v Chrudimi po 15 letech následovalo poté, co se za nemocnici v boji s pojišťovnami nepostavilo vedení Pardubického kraje. To argumentuje, že nemocnice nemá ani samostatné ortopedické oddělení a operatéři sem museli jezdit až z Havlíčkova Brodu.

„Nemocnice nesplnila požadavky kladené na fungování plnohodnotného ortopedického oddělení. Ideální budou jen dvě ortopedická oddělení v kraji, vždyť čím více výkonů se provádí, tím lépe je lékaři umí a důležité je i ekonomické hledisko,“ řekla krajská radní za zdravotnictví Markéta Tauberová.

„Postoj kraje vysloveně nechápu. Je to další příklad, co se za nás nepostavil,“ reagoval starosta Chrudimi Jan Čechlovský.

Operace se v Chrudimi neprovádí už od ledna, podle Šimurdy je však ještě brzo na zhodnocení, jak se to v Pardubicích projevilo u čekacích lhůt.

„Další zkrácení čekací doby je možné jen zvýšením počtu objednaných operací zdravotními pojišťovnami. Pardubická nemocnice je na případné navýšení operací připravena,“ tvrdí mluvčí nemocnice Alice Štrajtová Štefková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?