Pardubická krajská nemocnice zřejmě letos omezí výkony

23. 3. 2010 8:36
přidejte názor
Autor: Redakce
Pardubická krajská nemocnice letos zřejmě udělá méně operací a přijme pravděpodobně i méně pacientů. Na některá dopředu plánovaná vyšetření či operace by pacienti mohli déle čekat nebo jet jinam.


Důvodem jsou očekávané menší příjmy od zdravotních pojišťoven, informuje Mladá fronta Dnes (MfD) v příloze pro Pardubický kraj.

„Dá se říct, že od pojišťoven dostaneme přibližně o pět procent prostředků méně než loni. Znamená to, že budeme poskytovat menší objem péče než v roce 2009. Například se prodlouží některé čekací doby u plánovaných výkonů. Neohrozí to ale akutní péči,“ uvedl ředitel nemocnice Josef Šimurda.

Nemocnice s pojišťovnou stále jedná, ale podle něj už je zřejmé, že omezení péče se nevyhne. „Pokud je objednávka od pojišťoven na totální endoprotézy na menší počet než loni, logicky se musí prodloužit čekací doby,“ řekl deníku.

Ministerstvo zdravotnictví už od prosince tvrdí, že zdravotnická zařízení budou mít přibližně stejné peníze jako loni, většina krajských nemocnic ale namítá, že ve skutečnosti dostanou kvůli nové úhradové vyhlášce prostředků méně.

Přesto zbylé čtyři nemocnice v Pardubickém kraji v Chrudimi, Svitavách, Litomyšli a Ústí nad Orlicí omezovat péči zatím nebudou. „Zdá se nám, že to je až to poslední. Nechceme pacientům říkat: My vás nepřijmeme, nemáme peníze, je to odložitelný případ. Sáhli bychom k tomu až v katastrofickém případě,“ uvedl ředitel Svitavské nemocnice Pavel Havíř.

I v Chrudimi lékaři léčí nyní stejně jako loni. „Je možné, že budou delší čekací doby na vyšetření a operace, ale nedojde k tomu určitě dřív než v polovině letošního roku. Stále jednáme s pojišťovnami, nechci předbíhat, třeba k žádné redukci nedojde,“ řekl ředitel Chrudimské nemocnice Tomáš Vondráček.

Šimurda se ale domnívá, že omezit péči musejí i malé nemocnice, jinak se dostanou na konci roku do velkých potíží. „Nestačí ale jenom snížit objem poskytované péče, musí dojít také ke snížení fixních nákladů. Tak jako privátní sféra, tak ani zdravotnictví se nevyhne novému, nižšímu nastavení úrovně objemu produkce,“ napsal ředitel do elektronického občasníku nemocnice.

Prohlášení ředitele krajské nemocnice hejtmana Radko Martínka (ČSSD) překvapilo. „Je pravda, že ředitel nemůže vést nemocnici do dluhů, ale že by už konkrétně omezovali péči? Na to je ještě brzo. I když pokud by se tato situace vyvíjela dál nebo se ještě zhoršovala, potom i toto řešení je možné,“ uvedl Martínek.

Opozice chystané omezení kritizuje. „Od sociálních demokratů, kteří ovládají vedení všech krajů, bych očekával, že donutí ředitele pojišťoven ke splnění jejich slibů, že objem úhrad oproti loňsku nepoklesne. Očekával bych, že opustí svoji populistickou snahu o zrušení regulačních poplatků, které byly výrazným zdrojem do rozpočtů nemocnic,“ uvedl krajský zastupitel Josef Janeček z ODS.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?