Pardubická nemocnice chce mít opět traumacentrum špičkového typu

9. 12. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Pardubická krajská nemocnice se snaží, aby bylo její traumatologické centrum bylo opět zařazeno do sítě specializovaných center, takzvaných center druhého stupně. Ze seznamu špičkových zařízení bylo vyřazeno v roce 2008, neboť nesplňovalo některé požadavky ministerstva zdravotnictví.


Novinářům to řekl náměstek hejtmana Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj).

V současnosti již veškeré potřebné materiální, technické i personální nároky splňuje a Pardubický kraj požádal, aby bylo traumacentrum uvedeno mezi centry druhého stupně ve věstníku ministerstva zdravotnictví, uvedl. „Chceme, aby traumacentrum druhého stupně bylo co nejdříve institucionálně ukotveno tak, jak již dnes z velké části v Pardubicích stejně funguje,“ dodal Línek.

V České republice existují traumacentra prvního typu, která jsou ve fakultních nemocnicích a některých nemocnicích krajských. Centra druhého typu dosud nebyla ustavena, jejich statut by měl být definován v ministerském věstníku. Pardubické traumacentrum bylo z elitní sítě vyřazeno, neboť nedisponovalo například potřebnými cévními chirurgy.

Podle ředitele Pardubické krajské nemocnice Tomáše Gottvalda by zařazení traumacentra mezi zařízení druhého typu zlegalizovalo současný stav, kdy centrum přijímá část pacientů po úrazech, kteří by jinak museli být přepraveni do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. „V budoucnu by značnou roli mohla hrát výše úhrad od zdravotních pojišťoven, kde se dá očekávat zvýhodnění,“ řekl ČTK Gottvald s tím, že by region měl mít traumacentrum vyšší úrovně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?