Pardubická nemocnice pořídí přístroje za 120 milionů korun

8. 7. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
V letošním a příštím roce pořídí Krajská nemocnice Pardubice nové přístroje za 120 milionů korun. Moderní vybavení uhradí evropská dotace a získá je například radiodiagnostické oddělení, kde deset let stará technika již dosluhuje. ČTK to řekl ředitel nemocnice Tomáš Gottvald.


„V minulosti se v naší nemocnici nedařila průběžná obnova zdravotnické techniky, což bylo špatně,“ řekl Gottwald.

Nové přístroje nemocnice pořídí pro celé zařízení. Dotace pomůže vyměnit zastaralou techniku, ať už jde o radiodiagnostické pracoviště, jednotky intenzivní péče nebo anesteziologicko-resuscitační oddělení. Zlepší se i vybavení operačních sálů, kde by měly být nové věže pro laparoskopické operace.

„Nyní můžeme pořídit nové monitory, plicní ventilátory a další vybavení. Budeme pracovat na nejmodernějších přístrojích, čímž se zkvalitní péče o nemocné,“ řekl ředitel.

Kromě nemocnice v Pardubicích získají zhruba stejnou částku z evropských dotací další čtyři nemocnice v kraji. Přes 50 milionů korun například dostane Orlickoústecká nemocnice a více než 20 milionů korun Chrudimská nemocnice, která si rovněž pořídí nové přístroje a zmodernizuje lůžkové vybavení. Dotace jsou stoprocentní a kraj nemusí nic doplácet.

„Všechny uváděné hodnoty investic jsou zatím orientační, konečná cena se bude odvíjet od výsledků veřejných soutěží. Nové vybavení přijde do nemocnic ke konci letošního roku a v příštím roce, nyní se připravují tendry,“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za zdravotnictví Roman Línek (KDU-ČSL).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?