Pardubická nemocnice získá prádelnu, zaplatit se má z úspor

25. 9. 2012 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Pardubická krajská nemocnice získá vlastní prádelnu, a to v rámci takzvaných EPC projektů, tedy energetických služeb se zaručenou úsporou. Kraj do výstavby prádelny neinvestuje vlastní prostředky, ale peníze, které ušetří na energetických službách.


ČTK o tom informoval radní pro zdravotnictví Martin Netolický (ČSSD).

„Do soutěže se přihlásili celkem tři uchazeči, každý z nich předložil velmi odlišné řešení především v oblasti úspor tepla a elektrické energie. Vítěz výběrového řízení, firma Siemens, zahrnul do svého řešení téměř sedmapadesátimilionovou investici do výstavby nové prádelny,“ uvedl Netolický.

Místo toho, aby tak jako dosud nemocnice platila za praní prádla jiné soukromé firmě, bude peníze odvádět zařízení firmy Siemens - až se této společnosti po letech sedmapadesátimilionová investice zaplatí a bude z ní mít také zisk, prádelnu od ní nemocnice získá. Nemocnice by měla celkem takto ve splátkách uhradit více než 90 milionů korun. Nebýt tohoto projektu, vynaložila by peníze za praní prádla stejně, ale na konci by nezískala vlastní prádelnu.

Podle Netolického takové projekty nestojí kraj jako zadavatele ani korunu. „To je hlavní výhoda EPC projektů. Výstavba prádelny bude zaplacená z prokázaných úspor, za které nese odpovědnost poskytovatel energetických služeb,“ uvedl Netolický.

Kraj nevyužívá EPC projektů poprvé. Stejného systému využil při výměně oken Odborného léčebného ústavu v Žamberku ve výši 269.000 korun, v chrudimské nemocnici se takto investovalo 900.000 a v Domově sociálních služeb ve Slatiňanech 696.000 korun. Tyto projekty podle náměstka hejtmana Romana Línka fungují podle předpokladů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?