Pardubická ordinace pro bezdomovce má již stálé pacienty

18. 11. 2016 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Přibližně po měsíci působení má pardubická ordinace pro bezdomovce a lidi z vyloučených lokalit již stálé pacienty, většinou klienty denního stacionáře nebo azylového centra. Tam se také zpravidla dozvěděli o nové zdravotnické službě.


„Měla jsem ještě volnou kapacitu, proto jsem se na toto místo přihlásila. Každý potřebuje lékařskou péči,“ řekla ČTK lékařka Zdena Zbytková.

Ivana Králová, která dnes přišla na odběr krve, nemá stálé bydliště několik měsíců. Praktického lékaře měla v Hlinsku, což je pro ni daleko, navíc neměla peníze nazbyt, aby si mohla koupit jízdenku.

„Chodím na nocleh do azylového domu. Je to lepší, než spát na ulici. Je to fajn, že je tady ta ordinace, když jsem měla zánět plic, musela jsem jezdit do Hlinska,“ řekla žena, která má stále značné dýchací obtíže.

Lékařka odhaduje, že má již přibližně 15 pacientů, kteří k ní přišli do ordinace opakovaně. Lidé bez domova nevyhledávají lékařskou péči pravidelně. Mají špatnou životosprávu, bývají například závislí na alkoholu a chronické obtíže neléčí. Nová ambulance by jim měla zajistit včasnou zdravotní péči.

„Buď svého lékaře nemají nebo si často ani nepamatují, že jej někde měli nebo mají doktora někde na druhém konci republiky a je pro ně jednodušší chodit sem,“ dodala Zbytková.

Nová ordinace funguje v ulici Na Staré poště. Město na opravy a vybavení vynaložilo 200.000 korun. Ambulance pacientům slouží v úterý odpoledne a ve středu dopoledne. Podle odhadů terénních pracovníků je v Pardubicích zhruba 500 bezdomovců a lidí, kteří žijí ve vyloučených lokalitách.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?