Pardubický kraj chce části sester zvýšit mzdu o 2000 Kč

3. 3. 2017 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Každá zdravotní sestra sloužící v nemocnicích Pardubického kraje u lůžek pacientů by mohla mít od července mzdu vyšší o 2000 korun.


Hejtmanství chce pro ně požádat o dotaci ze speciálního programu ministerstva zdravotnictví. Čím dříve ji podá, tím vyšší bude šance uspět, řekl krajský radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr (ODS). „Sestry u lůžek v nemocnicích nejvíce scházejí a jsou také nejvíc mzdově podhodnoceny,“ uvedl Valtr. Ministerstvo chce letos na tyto účely vyčlenit pro celou Českou republiku 400 milionů korun. V dalších letech by měly být peníze zajištěny změnou úhradové vyhlášky.

Nedostatek zdravotních sester pociťují zdravotnická zařízení v celé zemi. Podle posledního odhadu Ústavu zdravotnických informací a statistiky v Česku chybí téměř 3300 sester na plný úvazek, z toho téměř polovina v nemocnicích. Jednou z příčin je jejich nízké mzdové ohodnocení, řada z nich odchází za výhodnějšími podmínkami do zahraničí nebo do jiných oborů.

V nemocnicích Pardubického kraje se od 1. března zvýšily tarifní mzdy zaměstnanců o deset procent a smluvní mzdy o sedm procent. V souhrnu to znamená zvýšení mzdových nákladů odhadem o 200 milionů korun. Plánované zvýšení je podle Valtra další krok ke stabilizaci personální situace.

Mzdy zdravotníků v krajských nemocnicích rostly i v minulých letech. V roce 2015 se zvýšily o tři procenta pro lékaře a o pět procent pro nelékařské zdravotnické pracovníky a ostatní skupiny. Loni nemocnice zvedly základní mzdy zdravotnického personálu od 1. dubna o pět procent. Zvýšení v roce 2015 stálo více než 150 milionů korun, loňské asi 70 milionů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?