Pardubický kraj chystá opravy svých pěti nemocnic a LDN

23. 5. 2016 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Pardubický kraj připravuje stavební investice ve svých pěti nemocnicích akutní péče a v Léčebně dlouhodobě nemocných (LDN) v Rybitví. Náklady podle předběžného odhadu dosáhnou téměř 58 milionů korun, uvedla v tiskové zprávě Zuzana Nováková z hejtmanství.


Největšími stavebními akcemi ale bude vybudování centrálních příjmů a soustředění operačních sálů a urgentních oborů v Pardubické a Orlickoústecké nemocnici, které kraj chystá až v příštích letech.

V blízké době by v Pardubické nemocnici měla být za 30 milionů korun postavena přístavba pro novou a vysoce výkonnou magnetickou rezonanci 3T. Budova bude dvoupodlažní, kromě magnetické rezonance v ní bude také seminární místnost a zázemí pro zdravotnický personál. Zároveň bude dokončena také rekonstrukce severní části objektu.

Ve Svitavské nemocnici se veřejná část lékárny v poliklinice přestěhuje do přízemí. Výdejna léků bude přesunuta blíže k východům a upravena bude ambulance ORL a neurologie. Bude také nutné odstranit havarijní stav rozvodů topení, vody, kanalizace a připojených instalačních prvků v objektu rehabilitačního oddělení. Celkové náklady se odhadují na 11 milionů korun.

Z menších investic čekají Chrudimskou nemocnici generální rekonstrukci dvou lůžkových výtahů v hlavní budově monobloku za tři miliony korun. V Litomyšlské nemocnici za osm milionů korun upraví vnitřní prostory interny, dalších šest milionů bude stát výměna střechy monobloku. V Ústí nad Orlicí bude dokončena rekonstrukce operačních sálů ve druhém nadzemním podlaží budovy B za dva miliony korun, v LDN Rybitví bude za 5,5 milionu korun zrekonstruována elektroinstalace.

V příštích letech chce Pardubický kraj vybudovat centrální příjmy a urgentní pracoviště v nemocnicích v Pardubicích a Ústí nad Orlicí. Náklady se odhadují zhruba na 1,5 miliardy korun, kraj by je zřejmě hradil z úvěru.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?