Pardubický kraj dal nemocnicím miliony, letos je to prý naposledy

4. 6. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Radní Pardubického kraje schválili vyrovnávací platby pro nemocnice ve výši 210 milionů korun. Kraj nemocnicím vrátí nájemné a pardubické a orlickoústecké nemocnici přidá i další peníze na provoz. ČTK o tom informoval krajský radní pro zdravotnictví Martin Netolický (ČSSD).


„Nemocnice sídlí v krajských budovách, ve kterých platí nájemné. Kraj jim ho potom vrací v rámci vyrovnávacích plateb. Radní navíc schválili navýšení vyrovnávací platby pro pardubickou nemocnici o 68,5 milionu korun a pro nemocnici v Ústí nad Orlicí devět milionů korun,“ uvedl Netolický.

Kraj nemůže nemocnicím nájemné odpustit kvůli pravidlům platným v Evropské unii. Proto jim nájem účtuje a pak jim ho vrací ve vyrovnávacích platbách. Podle Netolického jsou nyní rozdělené miliony pro letošní rok poslední. Na to, aby kraj rozděloval další peníze, v rozpočtu nemá.

Krajská nemocnice v Pardubicích dostane 127 milionů, nemocnice v Chrudimi 14 milionů, Orlickoústecká nemocnice 48 milionů, ve Svitavách osm milionů a Litomyšl dostane deset milionů plus další tři miliony korun kvůli vysokým předpokládaným nákladů na zajištění nasmlouvaných činností. Přidělení peněz ještě musí schválit zastupitelstvo.

Nemocnice v Pardubickém kraji mají dlouhodobé finanční problémy. Kraj je musel finančně podpořit už loni v září, kdy jim ve vyrovnávacích platbách rozdal 117 milionů korun, dalších 50 milionů půjčil pardubické krajské nemocnici. Nyní na nemocnice tlačí a chce, aby udržovaly vyrovnaný rozpočet. Pokud se současný stav ukáže jako neudržitelný, budou muset přijít další kroky.

„Letos se nemusíme ničeho bát, letos je situace je stabilní. Na druhou stranu, pokud nedojde ke změnám úhrad od pojišťoven, bude zastupitelstvo muset určit, kterou péči od kterých nemocnic bude chtít poskytovat. Problém je i v udržení personální odbornosti,“ uvedl Netolický. Konkrétní kroky sdělit nechtěl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?