Pardubický kraj hledá manažera pro pět spojených nemocnic

25. 4. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Pardubický kraj chce do září najít manažera na pozici generálního ředitele nebo ředitelky společnosti Nemocnice Pardubického kraje. Ta letos vznikne fúzí dosavadních pěti samostatných nemocnic.


Krajští radní schválili vyhlášení výběrového řízení, jeho vítěz by se měl ujmout funkce nejpozději v lednu příštího roku, informoval ČTK mluvčí hejtmanství Jakub Rychtecký.

„Po uchazečích budeme chtít návrh koncepce řízení a rozvoje akciové společnosti,“ uvedl první náměstek hejtmana Roman Línek, který je zodpovědný za zdravotnictví.

Výběrové řízení bude inzerováno v celostátním i lokálním tisku, na pracovních portálech, webu kraje i v odborných periodicích. Uzávěrka přihlášek je 15. června.

Krajští zastupitelé v únoru schválili fúzi pěti krajských nemocnic k 1. červenci, do obchodního rejstříku má být nový subjekt Nemocnice Pardubického kraje zapsán na konci roku. Sloučení má zajistit lepší ekonomiku zařízení a odstranit hrozbu insolvence. Během dvou let se také zvýší základní kapitál nemocnic celkově o 250 milionů korun. V budoucnu by měla restrukturalizace zdravotní péče včetně koncentrace oborů do některých nemocnic, společné nákupy léků a zdravotnického materiálu, centralizace řízení, spojený informační systém a sdílené služby přinést značné úspory.

Čtyři z pěti nemocnic Pardubického kraje by měly letos opět hospodařit se ztrátami. Se ziskem počítá pouze Pardubická krajská nemocnice. Všechny za sebou vlečou kumulované ztráty z minulých let. U některých se už blíží základnímu jmění a mají také značné závazky po splatnosti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?