Pardubický kraj nevzdává boj o dvě specializovaná centra

11. 2. 2009 9:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Pro svou krajskou nemocnici v Pardubicích chce znovu získat pro dvě špičková oddělení status vysoce specializovaných pracovišť. O ten centra přišla koncem minulého roku po auditech provedených pro tehdejšího ministra zdravotnictví Julínka...


Pardubický kraj stále nevzdává boj o traumatologické a onkologické centrum.

Hejtman Radko Martínek (ČSSD) bude v pátek jednat s ministryní zdravotnictví Danielou Filipiovou (ODS) o skutečném stavu odborných pracovišť v oboru traumatologie a onkologie, který byl audity Ministerstva zdravotnictví ČR zkreslen.

„Rozhodnutí ministerstva nejsou opřena o žádný právní předpis, pouze odkazují na věstník ministerstva zdravotnictví, v němž jsou publikována jen metodická doporučení a pokyny,“ připomněl včera Martínek.

„Pokud nedosáhneme úspěchu, budeme postupovat proti kroku ministerstva veškerými možnými právními prostředky,“ zdůraznil hejtman.

Radní Markéta Tauberová (ČSSD) pokazuje na to, že doposud kraj ani nemocnice neobdržely výsledky auditů, na jejichž základě byly vydány věstníky definující specializovanou péči. „Místo toho zaslalo ministerstvo osvědčení o nesplnění podmínek poskytování onkologické a traumatologické péče nejvyššího stupně. Důvody uváděné v osvědčení zpochybňujeme, protože nejsou zcela pravdivé,“ tvrdí Tauberová.

„Je zřejmé, že se nejedná o osvědčení, ale o rozhodnutí. Tím se ministerstvo pohybuje evidentně mimo zákon,“ dodal Martínek.

„Přestože jsme obdrželi z ministerstva zdravotnictví oficiální oznámení o odebrání statusu obou specializovaných pracovišť, poskytují naše zařízení pacientům stále stejnou péči v nezměněné podobě,“ uvedl ředitel pardubické krajské nemocnice Josef Šimurda.

Vyřazení traumacentra a onkocentra Pardubické krajské nemocnice ze sítě vysoce specializovaných pracovišť znamená, že by se měla nyní jejich péče zredukovat na méně náročné výkony. Centra by měla nahradit pracoviště Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

Ať už dopadnou následná jednání na všech úrovních jakkoliv, je už zřejmě jasné, že kvůli ztrátě specializovaných statusů krajská nemocnice přijde o možnost získat 160 miliónů korun z dotací Evropské unie na modernizaci obou pracovišť.

René Chvalina, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?