Pardubický kraj od ledna zredukuje síť pohotovostí

7. 12. 2009 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Síť zdravotních pohotovostí v Pardubickém kraji se od příštího roku výrazně změní. Lidé začnou jezdit s bolavým uchem nebo úpalem do nemocnic, jinde budou pohotovosti zrušeny.


Jediná výjimka platí pro špatně dostupné oblasti Hlinecka a Králicka, kde budou prozatím fungovat pohotovosti i nadále, píše deník DNES v příloze pro Pardubický kraj.

Důvodem převedení pohotovostí do nemocnic jsou úspory a lepší využití záchranné služby, která měla doposud provozování pohotovosti na starosti. „Záměrem kraje je, aby od 1. ledna začaly fungovat pohotovosti pro dospělé i pro děti v nemocnicích. Ty budou dotované stoprocentně krajem a ostatní už kraj platit nebude, až na dvě pohotovosti v Králíkách a v Hlinsku. Králíky jsou na okraji a navíc v horské oblasti a jediné stanoviště záchranky je v Červené Vodě, a pokud je sanita na výjezdu, tak musí zaskakovat záchranáři odjinud a může to být problém,“ řekla krajská radní pro zdravotnictví Markéta Tauberová (ČSSD).

Opozice to ale bere jako porušení slibů lidem v těch místech, kde přestaly fungovat městské nemocnice. „Je to jednoznačné porušení slibu z doby, kdy jsme rušili městské nemocnice například v Poličce, Vysokém Mýtě nebo v Moravské Třebové. Nyní budou mít lidé ke zdravotní péči daleko a to sociální demokraté ve volebním programu neslibovali,“ řekl bývalý radní pro zdravotnictví Josef Janeček (ODS).

Podle Tauberové ale nikdo nebrání tomu, aby pohotovosti v některých městech zůstaly i nadále. Kraj už však na jejich provoz nedá ani korunu, musí to platit města, obce nebo svazky obcí. Touto cestou se vydalo Hlinsko, které na provoz pohotovosti přispívá už nyní.

Záměrem kraje je, aby od 1. ledna začaly fungovat pohotovosti pro dospělé i pro děti v nemocnicích

„Nedokážu si představit, že by lidé z Hlinska jezdili na pohotovost do Chrudimi anebo volali záchrannou službu,“ uvedla starostka Hlinska Magda Křivanová (ODS).

Ředitelé nemocnic musejí připravit prostory, kde budou sloužit lékaři, kteří uzavřou s nemocnicí smlouvu. „Pohotovost bude fungovat nadále na poliklinice. Zbývá dořešit, kteří obvodní lékaři budou na pohotovosti sloužit, protože naši lékaři už mají své ambulance v nemocnici,“ řekl ředitel Svitavské nemocnice Pavel Havíř.

V Pardubicích bude zajišťovat pohotovost i nadále soukromý praktický lékař Vítězslav Novohradský, jenže pod nemocnicí a v jiné ordinační hodiny. Do nemocnice se pohotovost přestěhuje nejdříve za dva roky, spíše však do tří let, až bude vybudován urgentní příjem.

Ve všední dny by měli lékaři na pohotovostech sloužit od 18:00 do 22:00, o víkendech a svátcích od 09:00 do 22:00. Na pohotovosti mohou sloužit dětští lékaři, praktičtí lékaři a také internisté a specialisté z ARO.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?