Pardubický kraj pomůže svým nemocnicím téměř 100 miliony korunstavenstva

30. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Pět nemocnic Pardubického kraje dostane od svého vlastníka finanční výpomoc formou tzv. vyrovnávacích plateb v hodnotě 97,5 milionu korun. Odsouhlasili to krajští zastupitelé.




Peníze a odpuštění úhrad za nájem a pojištění si vyjednala i Pardubická krajská nemocnice.

Služby obecného zájmu

Pardubická krajská nemocnice by tak měla letos jako jediná z krajských zařízení vykazovat zisk, a to cca 61 milionů korun. Vyrovnávací platby pro nemocnice Pardubický kraj používá už několik let. Vyrovnává jimi ztrátový provoz služeb obecného zájmu, jako je například nepřetržitý provoz oddělení urgentní medicíny a pohotovostních služeb nebo záchytné stanice. V roce 2012 kraj poskytl svým zdravotnickým zařízením formou odpuštění nájmu a pojistného přes 215 milionů korun, loni pak 145 milionů. Přesto kraj letos očekává finanční ztrátu, která bude u všech zařízení dohromady činit cca 44 milionů.

Den nemocnice

Pardubická krajská nemocnice také uspořádala pátý ročník „Dne nemocnice v Pardubicích“. V programu byla zahrnuta preventivní vyšetření a specializované poradny, například prohlídka pigmentových znamének či vyšetření nitroočního tlaku. „Nově jsme ho prováděli speciálním přístrojem Corvis, který jsme měli pro tuto příležitost zapůjčený. Eliminuje chyby běžného bezkontaktního měření a podává informaci o skutečném tlaku uvnitř oka,“ uvedl primář očního oddělení Jan Novák. Návštěvníky preventivních prohlídek zajímalo i vyšetření na oddělení ORL nebo měření body mass indexu a výživová doporučení, která měli možnost konzultovat s odborníky.
Pardubická krajská nemocnice také oficiálně obdržela finanční dary od soukromého sektoru: šek na 300 tisíc korun na nákup ultrazvukového přístroje pro diagnostiku novorozenců a další na 200 tisíc korun na pořízení fetálního monitoru pro porodnicko-gynekologickou kliniku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?