Pardubický kraj poskytne svým nemocnicím výpomoc asi 100 milionů

20. 6. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Pět nemocnic Pardubického kraje dostane od svého vlastníka další finanční výpomoc. Krajští zastupitelé odhlasovali, že zdravotnická zařízení formou takzvaných vyrovnávacích plateb získají 97,486 milionu korun.


Peníze a odpuštění úhrad za nájem a pojištění čekají i Pardubickou krajskou nemocnici, která by letos měla podle plánu skončit v zisku 61 milionů korun.

Vyrovnávací platby pro nemocnice Pardubický kraj používá už několik let. Odůvodňuje je tím, že jim náležejí „za služby obecného hospodářského zájmu, jako je zajištění čtyřiadvacetihodinové nepřetržité urgentní akutní lůžkové a ambulantní nemocniční péče pro obyvatele Pardubického kraje, dále za zajištění pohotovostních služeb a k úhradě provozu protialkoholní záchytné stanice“. Tyto služby zdravotní pojišťovny plně nehradí.

Konstrukce plateb je taková, že nemocnice vyčíslí, jakou částku potřebuje, hejtmanství od ní odečte formální nájemné za využívání nemovitostí v majetku kraje a pojistné. V roce 2012 kraj poskytl zdravotnickým zařízením touto formou přes 215 milionů korun, vloni více než 145 milionů korun.

Pardubická krajská nemocnice tak letos získá 58 milionů korun, z toho započtení nájmu a pojištění činí téměř 45 milionů korun. Další nižší sumy v podobné struktuře jsou určené pro ostatní zdravotnická zařízení, pouze Orlickoústecká nemocnice získá jen odpuštění nájmu a pojistného.

Čtyři z pěti nemocnic Pardubického kraje by měly letos opět hospodařit se ztrátami. Se ziskem počítá pouze Pardubická krajská nemocnice. Celková plánovaná ztráta činí 44 milionů korun. Za rok 2013 dosáhla ztráta všech zařízení zhruba tří milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?