Pardubický kraj si kvůli investicím ve zdravotnictví vezme úvěr

25. 1. 2017 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Pardubický kraj vybuduje během čtyř let dva centrální příjmy v pardubické a orlickoústecké nemocnici. Chystá také rekonstrukci vnitrobloku ve svitavské nemocnici. Na investici zhruba za dvě miliardy korun si částečně vezme úvěr.


„Existují optimální varianty a existují reálné varianty,“ poznamenal hejtman. Ideálně by kraj potřeboval o půl miliardy korun víc. Zbožné přání je jen v Pardubicích utratit 1,5 miliardy korun, dodal.

Na nemocniční budovy nejsou dotační programy, proto je hejtmanství musí postavit ze svého rozpočtu, případně z úvěru, kolik si nakonec půjčí ještě není rozhodnuté. „Zadlužení nesmí jít na oddlužování nemocnic, jako tomu bylo v minulosti. Úvěr půjde čistě na investice s jasným harmonogramem splácení,“ řekl hejtman.

Kraj připravuje opravy silnic odhadem za 2,5 miliardy korun, dvě miliardy korun může získat z evropských dotací, další stovky milionů korun půjdou do dalších oblastí, ať už jde o školství nebo kulturu. „Nesmí dojít k tomu, aby jedna oblast zastavila rozvoj ostatních oblastí,“ dodal Netolický.

Z minulých volebních období má kraj ještě splácet 1,4 miliardy korun. Bonita kraje je podle hejtmana velmi dobrá, že by si mohl půjčit až tři miliardy korun, ale takto vysokou půjčku si brát nechce.

Budova centrálního příjmu v Pardubicích bezbariérově propojí objekty chirurgie a radiodiagnostiky. Disponovat bude 12 operačními sály, heliportem, odděleními ARO a JIP pro chirurgické obory, neurochirurgii a ortopedii. V současnosti záchranka vozí pacienty na 11 příjmových míst.

V Ústí nad Orlicí kraj plánuje čtyřpodlažní objekt přímo navázaný na operační sály. Bude zahrnovat oddělení ARO a JIP a lůžka nebo heliport.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?