Paříž nemá dost kapacit pro studenty medicíny, bude vybírat losem

6. 5. 2016 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařské fakulty v pařížské oblasti nemají dostatek kapacit pro přijetí všech zájemců o studium medicíny. O 7500 studijních míst pro příští školní rok se tak mezi absolventy středních škol bude losovat, informoval francouzský deník Le Monde.


Zájem o studium medicíny je ve Francii vysoký - přitom ze 14.000 zájemců na celonárodní úrovni se více než 8000 chce dostat do pařížského regionu. Tam se ale počet míst neustále snižuje - do současného školního roku jich bylo přijato 8000. Nyní bude kolem 600 zájemců přesměrováno jinam.

Odmítnutí zájemci navíc nebudou mít možnost se v pařížském regionu pokusit o štěstí v dalším roce, aby nekonkurovali čerstvým maturantům.

Podle Le Monde spustila regulaci příjmu studentů jedna z pařížských univerzit a na ni pak navázaly ostatní, které se vzápětí rovněž dostaly pod tlak uchazečů o studium.

Pro místopředsedu francouzského sdružení studentů medicíny (Anemf) Rémiho Patriceho jde o katastrofální situaci, protože jsou tak odmítáni studenti, kteří jinak statisticky mají velkou naději na úspěch ve vysokoškolském studiu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?