Parlament projedná úmluvu o kontrole tabáku

22. 8. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Česká republika zatím stále neratifikovala Rámcovou úmluvu Světové zdravotnické organizace o kontrole tabáku z roku 2003, kterou vláda parlamentu poprvé předložila v roce 2005. Tehdy ji však odmítl schválit Senát. ČR je tak poslední zemí EU, která se k tomuto dokumentu nehlásí.


Dosud má „Úmluva“ 173 smluvních stran. O tom, zda se ČR k ostatním zemím připojí, budou nyní opět rozhodovat naši poslanci a senátoři.

Hlavním cílem „Úmluvy“ je pomocí nejrůznějších nástrojů omezit kouření a zastavit tak rozvoj celosvětové kuřácké epidemie.

V „Úmluvě“ se například objevuje požadavek, aby varování před následky kouření zabíralo nejméně 50 % plochy obalu. Obsahuje i řadu dalších opatření směřujících ke snížení poptávky po tabáku a v tomto smyslu klade velký důraz zejména na cenové a daňové nástroje.

Jedno zdražení cigaret a dalších tabákových výrobků již tento rok naším parlamentem prošlo, další zdražení má přijít v roce 2014.

Šťastný, bojovník proti kouření – ochránce nekuřáků

„Přijetí této úmluvy je víceméně formální a symbolickou záležitostí dávající určitý signál, že i Česká republika má zájem zařadit se mezi ty vyspělé země, kde jsou nekuřáci chráněni,“ uvedl pro agenturu ČTK poslanec Boris Šťastný, který je současně spoluautorem protikuřáckého zákona.

Podle něj umožní přístup k úmluvě i to, že se čeští zástupci budou moci účastnit mezinárodních vyjednávání o dalších protikuřáckých změnách zákonů, což nyní nemohou.

Většinu navrhovaných opatření tuzemská legislativa podle poslance Šťastného již obsahuje. Jím navržený zákon již víc než rok ukládá povinnost označit vchod restaurací nálepkou, která návštěvníkům oznamuje, zda jsou kuřácké, nekuřácké či zda mají oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky.

Podle průzkumu z počátku letošního roku podporuje úplný zákaz kouření v restauracích téměř polovina lidí, zatímco zhruba třetina je proti.

Signatářské země se také zavazují, že omezí kouření nejen na pracovištích, ale i ve veřejné dopravě a podle potřeby na dalších veřejných místech. Úmluva na druhé straně počítá i s pomocí pěstitelům tabáku a zaměstnancům, jejichž živobytí může její přijetí ohrozit.

Nově předloženým dokumentem se již začátkem srpna zabýval senátní výbor pro zdravotnictví. Doporučil ji schválit. Naproti tomu před pěti lety Senát úmluvu zamítl.

Kritici: Kuřáci jistí ekonomickou stabilitu země

Mezi kritiky úmluvy v Senátu v roce 2005 patřil senátor ODS a silný kuřák Jaroslav Kubera. Obvinil tehdy z pokrytectví „všechny země světa“. Všechny vlády bez výjimky podle jeho názoru plní své rozpočty daněmi kuřáků a z těchto příjmů pak financují zdravotnictví a sport.

Výjimkou podle něj není ani EU, která na jednu stranu vymýšlí osvětové akce, na druhé straně ročně na dotacích pěstitelům tabáku vyplatí miliardu eur, tedy 30 miliard korun, uvedl.

„Kdybychom se my, kuřáci, rozhodli zítra přestat, a to všichni, tak by došlo k velice silnému narušení finanční rovnováhy v České republice, které si ani neumíte představit,“ prohlásil tehdy od řečnického pultu.

Ekonomický přínos existence nikotinismu před nedávnem vyzdvihl i sám ministr zdravotnictví Leoš Heger a trochu více pochopitelně také ministr financí Miroslav Kalousek (oba TOP 09).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?