Pašek: Využívání zdravotních e-knížek razantně roste

30. 5. 2011 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
"Aktivita registrovaných lékařů se neustále stupňuje, protože denně v systému zaznamenáváme více než 30 tisíc nových klinických záznamů," tvrdí Jiří Pašek, ředitel společnosti IZIP, která systém zdravotních e-knížek provozuje.


Lékaři využívají výhod elektronického zdravotnictví stále více. Meziročně se počet záznamů zvýšil z 13 na 20 milionů, tedy o více než padesát procent.

E15.cz: IZIP je pouhý Big Brother. Proč bychom měli své osobní údaje, navíc ty zdravotnické, dávat do rukou soukromé firmy IZIP ?

V dnešní době je zcela běžné, že různé subjekty spravují databáze různých firem, například i nemocnic - je totiž zásadní rozdíl, kdo data vlastní a kdo jejich databázi provozuje. Bezpečnost dat v elektronické zdravotní knížce je mnohem vyšší, než v běžné kartotéce v ordinaci. A rád bych vás upozornil, že řada lékařů, kteří také pracují s citlivými údaji, jsou soukromníci.

E15.cz: Kolik lidí a doktorů má elektronickou zdravotní knížku a jak moc se využívá?

Využívání elektronických zdravotních knížek a také aktivita lékařů v systému nebyla nikdy v historii této služby vyšší. Čísla to jasně dokládají: v současnosti službu využívá přes 2,5 milionu lidí a je v ní registrována cirka polovina lékařů, polovina lékáren a více než polovina nemocnic v ČR.

E15.cz: Jak to vlastně funguje v zahraničí? Existuje nějaké srovnání?

V rámci elektronického zdravotnictví se ČR řadí mezi vyspělé země. Co přináší elektronické zdravotnictví, lze dobře pozorovat například ve Švédsku, kde již téměř všechna zdravotnická zařízení používají elektronickou zdravotní dokumentaci a osmdesát procent lékařských předpisů se vydává elektronicky. Díky digitalizaci a elektronické archivaci dokumentů tak ušetří značné sumy peněz a pracují mnohem efektivněji. Zahraniční zkušenosti však zároveň ukazují, že elektronizace zdravotnictví představuje dlouhodobý proces, který trvá desítky let. Například v Dánsku elektronizace zdravotnictví začala efektivně fungovat až po 15 letech.

On-line rozhovor s Jiřím Paškem najdete ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?