Pavel Vepřek: Cílem není ušetřit, ale zvýšit kapacitu zdravotního systému

14. 12. 2012 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Hodnocení technologií není pravicový ani levicový výmysl, říká Pavel Vepřek, poradce ministra zdravotnictví.


E15: V jaké fázi je zavádění hodnocení zdravotnických technologií HTA?

Nyní se pilotně ověřuje fáze hodnocení. V roce 2014 by se mělo začít s jeho využíváním v každodenní praxi.

E15: Budou z pilotního projektu nějaké výsledky?

Vybrali jsme relativně nové a nákladné technologie, jeden lék, jeden zdravotnický prostředek, léčebnou metodu a prevenci. Zkoumáme jejich skutečný přínos. Výsledky pak zveřejníme. V roce 2014 by měla takovým zkoumáním projít každá nová technologie, která bude stát výrazně více než ty dosavadní. Zároveň začne revize stávajících nákladných technologií. Máme tu metody, u kterých nikdo neví, jestli opravdu pomáhají.

E15: Věříte, že se všechno stihne zakotvit v zákonech do voleb?

Věřím, ale protože je potřeba upravit větší počet právních norem, tak bych si za kompletní zakotvení ruku pálit nenechal. Nicméně jsem přesvědčen, že to podstatné bude obsahem novely zákona o veřejném zdravotním pojištění, a ta se stihnout musí.

E15: Pokud by se to nestihlo, myslíte, že by se toho chopila i levicová vláda?

HTA není pravicový ani levicový výmysl, ale nutnost. Bude rozvíjeno pod libovolně orientovanou vládou.

E15: V čem vidíte největší přínos HTA? Teď se o něm mluví v souvislosti s úsporami…

V tom, že směřuje prostředky veřejného zdravotního pojištění tam, kde přinášejí největší užitek. Není to nástroj šetření, ale zvyšování kapacity zdravotního systému.

1)
Co je HTA? HTA (health technology assessment) je definováno jako systematické hodnocení vlastností a účinků zdravotnických technologií. Zabývá se jak přímými účinky těchto technologií, tak i jejich nepřímými a nezamýšlenými důsledky, přičemž cílem je získání informací pro rozhodování o zdravotnických technologiích
2)
Co je „zdravotnická technologie“?
Pod pojmem zdravotnické technologie jsou myšleny intervence, které mohou být využity při prevenci a podpoře zdraví, diagnostice a léčbě akutních a chronických onemocnění či při rehabilitaci. Mezi zdravotnické technologie se řadí: léky, lékařské přístroje, diagnostické a terapeutické metody, ale také systémy organizace zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?