Péče při domácím porodu? Možná jako nadstandard

1. 2. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Průlomový rozsudek ženám přiznává volbu, kde přivedou na svět dítě. Realitu ale příliš nezmění. Bezpečno je jen v porodnici, tvrdí lékaři.


Místo dezinfekcí čpícího nemocničního pokoje chtěla své třetí dítě přivést na svět v teple a bezpečí domova. Protože ale porodní asistentky na vlastní pěst pomáhat nesmějí, rozhodla se obrátit na svou spádovou nemocnici v Motole. Ta jí ale pomoc odepřela – a tak se rodička rozhodla obrátit na soud.
„Žena má právo na volbu místa porodu. Bylo namístě obrátit se se žádostí o zajištění péče na nemocnici,“ dal matce za pravdu pražský soud.

„Je to poměrně zásadní a překvapivý rozsudek. Ministerstvo zdravotnictví by teď mělo upravit možnosti rození s asistentkami. Stejně jako v zahraničí by u nás měly vzniknout takzvané porodní domy, kde porody vedou asistentky se zachováním dostupnosti lékařské péče. Ta by případně předešla tomu, aby dítě kvůli komplikacím zemřelo,“ podotýká vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková.

Zatím to ale vypadá, že mínění právníků současnou situaci příliš nezmění. „Soudkyně pouze sdělila svůj osobní názor, ten ale není nijak závazný a je stejně v rozporu s českou legislativou. To je záležitost státu, naše nemocnice s tím nic dělat nebude,“ říká ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík.

A ani ministerstvo zdravotnictví žádné změny nechystá. „Mezi porodníky a asistentkami zatím není shoda. Nemocnice by ze zdravotního pojištění určitě neměla vysílat asistentky k domácím porodům. Šlo by ale uvažovat o zařazení péče do nadstandardu, a pokud by bylo zajištěno vybavení, pacientka by si výkon uhradila,“ dodává náměstek ministra Leoše Hegera Martin Plíšek.

Důležité soudy

- Odškodné od záchranky

Sto tisíc korun jako odškodné od záchranné služby přiznal soud v srpnu minulého roku ženě, která si po nečekaně rychlém porodu doma zavolala brněnskou záchranku, aby zkontrolovala stav dítěte. Ačkoliv byl novorozenec v pořádku, přinutil lékař za asistence policie matku, aby se okamžitě odebrala do nemocnice.

- Trest pro porodní asistentku

Pětiletý zákaz činnosti, pokutu 2,7 milionu korun a dva roky vězení s podmínkou uložil soud v září minulého roku porodní asistentce Ivaně Königsmarkové.
Při domácím porodu totiž podle soudkyně nepoznala, že se objevily komplikace, a když dítě po příchodu na svět nedýchalo, chybovala při oživování. Chlapec po 20 měsících zemřel na zápal plic. 0 Zelená porodu doma Žena má právo na volbu místa porodu, rozhodl v lednu soud v případě matky, která své dítě chtěla přivést na svět doma, její spádová porodnice v Motole jí však péči odmítla. V případě nízkorizikových rodiček by měla nemocnice zařídit asistentku, která by pomoc poskytla.

- Zpackaný porod v nemocnici

Že ani porodnice není synonymem perfektní péče, ukázal případ lékaře Daniela Brandejse, který v lednu dostal osm měsíců podmíněně. I když neměl kvalifikaci, vedl v roce 2009 v nemocnici na Vinohradech porod, při němž se narodilo těžce postižené dítě. Kvůli jeho pasivitě musela po několika hodinách novorozence vytáhnout kleštěmi zkušenější lékařka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?