Péče v domovech pro seniory na Kladensku je ohrožena

20. 2. 2010 9:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Kromě některých nemocnic snížila VZP předběžné úhrady i na zdravotní péči poskytovanou v domovech důchodců. Zřizovatel většiny z nich, Středočeský kraj, chce situaci řešit komplexně.


S nedostatek peněz na zdravotní péči se od nového roku kromě středočeských nemocnic potýkají i domovy pro seniory. I jim totiž Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) od ledna stanovila předběžné úhrady, které jsou ve většině případů o několik desítek tisíc korun nižší, než byly loňské měsíční průměrné náklady.

Ředitelé smlouvu zatím nepodepsali Alespoň domovy zřizované Středočeským krajem zatím nové smlouvy s pojišťovnou na pokyn úřadu nepodepsaly a čekají na komplexní řešení ze strany svého zřizovatele. Ředitelé domovů pevně věří, že se nakonec podaří situaci vyřešit pozitivně ve prospěch zařízení. V opačném případě by totiž podle jejich slov nejspíš došlo k omezování zdravotnického personálu, které by vedlo k výraznému zhoršení péče.

Úhrady se snížily o desítky tisíc korun Ředitel Domova KladnoŠvermov, poskytovatele sociálních služeb, Tomáš Abrhám Kladenskému deníku sdělil, že v současném návrhu smlouvy o úhradách VZP má pro letošní rok stanoven limit 84 900 korun. Loňské průměrné náklady na zdravotnickou péči účtovanou VZP přitom činily zhruba 100 tisíc. „Jsou to peníze, ze kterých je převážně hrazena mzda zdravotních sester. Těch máme v domově osm. Jsou zaměstnány na plný úvazek a slouží celodenní směny. Starají se téměř o všech 247 klientů, z nichž asi polovina potřebuje opravdu intenzivní péči,“ uvedl Abrhám. Úsporou by mohlo být propouštění Podle jeho slov je už nyní zařízení na minimu zdravotnického personálu se kterým může fungovat. Proto si prý jen těžko dovede představit, že by měl stav ještě snižovat. „Přesto je to asi jediné řešení, které by nám zbývalo při hledání úspor. Výrazně by to ale zhoršilo zdravotní péči,“ zdůraznil ředitel švermovského domova.

O moc lépe na tom se současnými přiznanými předběžnými úhradami není ani poskytovatel sociálních služeb Domov Unhošť, jehož zřizovatelem je také Středočeský kraj. Ředitelka Lenka Grohová Kladenskému deníku sdělila, že suma uvedená ve smlouvě VZP pro toto zařízení na letošní rok se pohybuje kolem 115 tisíc korun. „Do domova jsem nastoupila v dubnu a od té doby jsem se snažila úhrady zvyšovat. Dostali jsme se na částku 200 tisíc korun měsíčně a ta nám z větší části pokryla platy sester. Před tím byly částky nižší. Rozdíl mezi loňským a letošním průměrem je tedy dost velký,“ řekla Grohová. I ona, stejně jako její kolega ze švermovského zařízení, zatím s podpisem smlouvy s pojišťovnou vyčkává do dalšího nařízení zřizovatele. A kde by hledala úspory v případě, kdy by se nepodařilo úhrady zvýšit? Nižší počet sester by ohrozil péči „Je to pro mě tak katastrofický scénář, že jsem o tom ještě ani nepřemýšlela. Snížení stavu zdravotnického personálu bylo asi jediným řešením, ale doufám, že k tomu nedojde. Máme 138 klientů a stará se o ně sedm sester sloužících dvanáctihodinové směny,“ dodala ředitelka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?