Pečené kuře
Na 4 porce, přípr ava: 10 minut + 60 minut pečení • 2 jarní kuřátka nebo jedno běžné • 1 citron (omytý, nakrájený na 4 dílky) • 1 větší palice česneku • 4 snítky čerstvého tymiánu • 2 snítky čerstvého rozmarýnu • máslo na potření kuřete a vymazání pekáče • sůl a pepř na dochucení Troubu předehřejte na 220 °C. Kuřata řádně omyjte a osušte papírovou utěrkou. Vnitřek osolte a vložte do něj nakrájený citron, stroužky očištěného česneku, snítky čerstvého tymiánu a rozmarýnu. Kýty svažte kuchyňským provázkem. Celá kuřata dobře osolte a opepřete. Pak důkladně potřete máslem a vložte do vymazaného pekáče. Pečte v dobře vyhřáté troubě asi 60 minut (přesná doba pečení odpovídá konkrétní váze kuřete). Podávejte s vařenými bramborami nebo rýží. Know-how Kuře takto upečené je velmi šťavnaté a voňavé jak díky potírání máslem, tak zásluhou citronové výplně.