Pečené kuře recept: důležité je maso pořádně osušit. Oproti smaženému obsahuje méně nasycených tuků

přidejte názor
Pečené kuře
Autor: Shutterstock

Pečené kuře s brambory je v českých domácnostech často dělávaný pokrm. Pomineme-li pečení v troubě, je rychlé a jednoduché na přípravu a hravě ho tedy zvládnou i začátečníci. Navíc k němu stačí jen pár ingrediencí. Jedná se přitom o skvělý zdroj bílkovin a nachází se v něm mimo jiné i aminokyselina zvaná tryptofan, která je prekurzorem serotoninu.

Kuřecí maso se řadí k těm nejoblíbenějším druhům masa ze všech. Vždy tomu tak však nebylo. Třeba v Americe mu přišli na chuť až s příchodem otroků z Afriky, kteří si sem brali kuřata a slepice, jelikož drůbeží tvořilo hlavní část jejich stravy. Američané nad ním nejdříve ohrnovali nos, ale posléze jim drůbeží také zachutnalo, a to zejména pečené kuře. 

Co se dozvíte v článku
  1. Pečené kuře recept
  2. Pečené kuře recept: zdravější verze
  3. Nutriční hodnota kuřete
  4. Způsoby servírování pečeného kuřete
  5. Tipy na přípravu pečeného kuřete

Počátek pečení kuřete se pojí s Římany, Řeky a Egypťany. Ve středověku se těšilo oblibě mezi dělnickou třídou, jelikož bylo cenově dostupnější než jiné druhy masa. Místo trouby se používala k jeho přípravě dřevěná nebo hliněná pec, jež se postarala o uzený nádech masa. 

Pečené kuře recept

120 minut
4 porce

Pečené kuře v troubě sice trvá upéct poměrně dlouho, jeho příprava však zahrnuje jen několik kroků a ve zbývajícím čase se můžete věnovat svým činnostem. Jedná se navíc o dobrotu, která jen tak neomrzí, zvlášť přidáte-li k němu vařené brambory a okurkový salát.

Ingredience

  • celé kuře (zhruba 1,5 kg),
  • cca 150 g změklého másla,
  • 4 stroužky česneku,
  • 2 větší cibule,
  • 1 lžíce majoránky,
  • sůl.

Postup

  1. Pokud kuře máte ve zvyku oplachovat, je nutné ho pak pečlivě usušit. Následně kuře pořádně osolíme, a to jak zvenku, tak zevnitř. Poté si vezmeme změklé máslo a kuře jím potřeme, opět nezapomeňte na vnitřek, ideálně dejte máslo i pod kůži. Pro zvýraznění
  2. Nyní si pekáč vymažeme máslem a vložíme do něj kuře tak, aby prsa směřovala dolů. Podlijeme ho trochou vody a kolem kuřete rozmístíme cibuli nakrájenou na měsíčky a část nasekaného česneku.
  3. Pekáč vložíme do předehřáté trouby na 190 °C a necháme ho péct zakryté 30 minut. Zatím si smícháme rozpuštěné máslo s majoránkou, kterými budeme kuře potírat.
  4. Po půl hodině kuře odkryjeme, opatrně ho obrátíme prsíčky nahoru a pomažeme připravenou směsí. Kuře dále pečeme, průběžně ho přeléváme výpekem, případně směsí s majoránkou. Doba pečení se odvíjí od velikosti kuřete, obvykle se peče 60 až 90 minut, dokud n
  5. Na poslední čtvrt hodinu zvýšíme teplotu na 200 až 220 °C, aby se na povrchu mohla dodělat křupavá kůrčička. Po upečení vyndáme pekáč z trouby, kuře přikryjeme alobalem a necháme ho alespoň 15 minut odpočinout.
Hodnocení
4.7 98x

Kuře s bramborem

Pečené kuře recept: zdravější verze

75 minut
4 porce

Pečené kuře je zdravé samo o sobě, obvykle se ale potírá nějakým tukem, který v tomto receptu vynecháme. Pracujeme pouze s kuřetem a solí, aby vynikla chuť masa. Podávat můžete pečené kuře s rýží, pečenou zeleninou nebo čerstvým salátem.

Ingredience

  • celé kuře,
  • sůl.

Postup

  1. Kuře není třeba omývat, pouze ho osušíme ze všech stran papírovými utěrkami. Poté si vezmeme sůl a důkladně ho osolíme, včetně vnitřku. Následně by bylo vhodné nechat ho alespoň na 1 až 2 hodiny v pokojové teplotě odpočinout.
  2. Před pečením je dobré svázat stehna kuchyňským provázkem. Kuře s pekáčem dáme do vyhřáté trouby na 230 °C a necháme nepřikryté péct zhruba hodinu, aniž bychom ho něčím potírali či podlévali výpekem.
  3. Když má kůrka krásně zlatavou barvu a maso je měkké, vyndáme kuře z trouby a necháme ho na čtvrt hodiny odpočinout, až pak přejdeme k servírování. Z výpeku zároveň můžeme lžící odebrat tuk, přičemž zbylý lze zředit vodou a chvíli povařit na sporáku. Na zá
Hodnocení
4.6 77x

Pečené kuře

Nutriční hodnota kuřete

Kuřecí maso je možné připravit na různé způsoby, jeho příprava navíc není složitá a maso bývá měkké a lze lehce strávit. Nachází se v něm velké množství bílkovin a oproti jiným druhům masa obsahuje méně tuku a cholesterolu. Dále v něm ve větším množství najdete vitamín B, železo, zinek a selen, který se vyznačuje antioxidačními vlastnostmi.

V kuřecím se vyskytuje rovněž aminokyselina tryptofan, která je schopna se přeměnit na serotonin, neurotransmiter regulující náladu a spánek. V pečeném kuřeti se zároveň oproti smaženému vyskytuje méně nasycených tuků a cholesterolu. Tuk se přitom nalézá zejména v kůži kuřete a těsně pod ní, takže snížit obsah tuku kuřecího lze jednoduše tím, že si ho připravíte bez kůže. 

Kromě toho je lepší k jeho přípravě použít bylinky a jednodruhové koření než různé směsi, do nichž se mohou dodávat přídatné látky zvýrazňující chuť a vůni. Vyplatí se také upřednostnit kuře českého původu, u nějž je zaručeno, že podléhá přísným normám EU na jeho zpracování.

Buřtguláš recept: tuhle českou klasiku lze uvařit i zdravěji. Místo špekáčků zkuste použít šunku či tofu
Přečtěte si také:

Buřtguláš recept: tuhle českou klasiku lze uvařit i zdravěji. Místo špekáčků zkuste použít šunku či tofu

Způsoby servírování pečeného kuřete

V Thajsku ho před pečením marinují v citronové trávě s rybí omáčkou a česnekem, v Asturii se připravuje s rajčaty, paprikou a bílým vínem a v Katalánsku ho stejně jako u nás dochucují jen solí, pepřem, nanejvýše bylinkami. U nás se obvykle podává pečené kuře s bramborem, brambory můžete ještě obohatit o petrželku nebo jinou bylinku. 

Zdravější variantu pak představuje salát s různými druhy zeleniny, do nějž lze přidat také sýr. Ze zeleniny se k němu hodí rajčata, kukuřice či mrkev. Občas se servíruje pečené kuře s mraženou zeleninou, můžete se jí tedy inspirovat a udělat k němu dušený květák, brokolici nebo zelené fazolky. Záleží jen na vašich chutích.

Někdy se můžete pozastavit nad vůní kuřecího. Může se stát, že příliš libě nevoní. Obvykle to znamená, že kuře nebylo dobře krmeno. Problémem většiny kuřat dostupných v obchodech je, že mnoho z nich nikdy nespatřilo slunce a nemohlo se ani pořádně proběhnout, což se může odrazit na jejich chuti. Navíc takové kuře obsahuje více vody, kvůli čemuž může být ve výsledku méně šťavnaté. Na to je při výběru kuřete dobré myslet. 

Jak si děláváte pečené kuře?

Tipy na přípravu pečeného kuřete

Rovnoměrnějšího propečení docílíte, pokud kuře svážete, díky čemuž získá kompaktnější tvar. Nejjednodušším způsobem je provázkem svázat překřížené konce stehen. Záleží také na pozici, v jaké kuře do trouby položíte. Správně by měla jeho stehna mířit k zadní stěně trouby, kde se soustředí více tepla. 

Prsa se naproti tomu upečou podstatně rychleji než stehna. Zpomalit tento proces však můžete dále tím, že je zakryjete třeba slaninou nebo pod kůži na prsou vložíte máslo, které lze dochutit bylinkami nebo kořením. Pomůže též, pokud ho zpočátku budete péct prsy dolů, a až po půlhodině kuře otočíte. 

Kvíz: Vyznáte se v dietách?

Držet dietu se lidé zpravidla rozhodnou po vánočních svátcích, kdy se v jídle nijak neomezovali. Kromě toho v této době nastupuje nový rok, který bývá spjat se zvolením si různých předsevzetí, a toto bývá jedním z nejčastějších. Jsou přitom známy různé typy diet, od keto diety přes paleo stravu až po hubnutí pomocí smoothies. 

Nejsnazší cesta, jak mít křupavé pečené kuře, vede přes mřížku nebo rošt v pekáči, díky nimž se k masu dostane teplo ze všech stran a nebude ho izolovat vrstva výpeku. Nesmí se to zároveň přehánět s jeho poléváním, ideální je kuře polít výpekem po jeho otočení a po další čtvrt hodině potřít máslem, případně medem nebo pivem. Na poslední čtvrthodinu pak zvýšit teplotu na 200 °C a křupavá kůrčička by měla být zaručena. 

Dobré kromě toho je kuře zhruba hodinu před pečením vyndat z lednice, a jestliže maso omýváte, po opláchnutí ho důkladně osušit z vnějšku i vnitřku, aby se v troubě nedržela vlhkost, která by mohla zabránit vytvoření křupavé kůrčičky. Vyvarovat byste se ze stejného důvodu měli v průběhu pečení i otevírání trouby, čímž v ní dochází ke kondenzaci páry. 

Zdroje: radiozurnal.rozhlas.cz, theorganickitchen.org, kaloricketabulky.czairfry­ergourmet.com, healthline.com, eatingwell.com

Kvíz týdne

Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?
1/9 otázek