Péči primáře si nezaplatíte

4. 6. 2012 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Ukrutná bolest kvůli akutnímu zánětu v těle přivedla pana Patrika do nemocnice. Měl štěstí – ošetření se v ambulanci dočkal přímo od primáře. Ten jej následně zval i na pooperační ošetření a kontroly.


„Nedovedu si představit, že by mě ošetřil někdo jiný. Když jsem viděl ostatní lékaře, nevzbuzovali ve mně důvěru,“ svěřil se Deníku dvaatřicetiletý muž z Kroměříže.

Možnost, která se pacientům nově nabízí od 1. června – tedy volbu ošetřujícího lékaře při plánovaných zákrocích – by určitě příště využil, pokud by neměl štěstí a na primáře nenatrefil.

„Klidně bych si připlatil. Peníze investované do zdraví a kvalitní péče jsou dobře investované peníze,“pousmál se pan Patrik.

Jenže i přes novinku ve zdravotnictví mu v nemocnicích ve Zlínském kraji peníze nepomohou a nadále bude muset spoléhat na náhodu. Baťova nemocnice a ani ty okresní totiž prozatím nevyšly vstříc svým pacientům, kteří si tak svého ošetřujícího lékaře nemohou vybrat.

„My jsme k tomu nepřistoupili především z provozních důvodů. Každý z našich doktorů má totiž v lékařském týmu své pevné místo a je proto obtížné je vyčlenit pro péči o pacienty, kteří by o službu měli zájem. Myšlenku možného zavedení jsme však ještě definitivně neuzavřeli,“ řekla za vsetínskou nemocnici Lenka Plačková.

V Krajské nemocnici Tomáše Bati ošetřujícího lékaře pacientovi určí primář a na tom prozatím také nic měnit nechtějí. „U nás žádná jiná možnost doposud nefunguje,“ konstatovala tamní mluvčí Karla Havlíková.

Možnost zaplatit si operatéra už zase stihli zavrhnout v uherskohradišťské nemocnici. „Neuvažujeme o tom,“ potvrdil tamní náměstek pro léčebnou a preventivní péči Dušan Hanák.

Zato v kroměřížské nemocnici jsou teprve ve fázi podrobné studie novinky. „Na jejím základě proběhne jednak vnitřní diskuse, jednak diskuse v rámci kraje. Z výše uvedeného tak vyplývá, že nyní dělat definitivní závěry je předčasné,“ sdělila stroze mluvčí kroměřížské nemocnice Veronika Klímová.

„Mám svou profesní čest a etiku“

Samotným některým primářům by se prý ani nelíbilo, kdyby o jejich pracovní vytíženosti měli rozhodovat pacienti. „Mám svou profesní čest a etiku. Nelíbilo by se mi, kdyby si mě měli pronajímat či kupovat,“ zhodnotila například primářka oddělení ARO v kroměřížské nemocnici Lenka Mergenthalová.

„Nemyslím si, že by lékař měl být předmětem nějakého kupčení. Možnost vybrat si a zaplatit ošetřujícího lékaře se hodí do velkých nemocnic,“ doplnila Lenka Mergenthalová.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?