Pediatři by chtěli vybírat poplatky nebo přidat od pojišťoven

22. 3. 2012 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Pediatrům by se líbilo, kdyby mohli znovu vybírat regulační poplatek 30 korun za ošetření nemocného dítěte. ČTK to řekl předseda Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Pavel Neugebauer.


Pediatři očekávali, že po zrušení regulačních poplatků za děti do 18 let jim zdravotní pojišťovny začnou platit víc za léčení. O něco se sice platby zvýšily, pokryjí ale jen zhruba třetinu toho, co měli pediatři z výběru poplatků. Další zvýšení plateb je podle pojišťoven v současné ekonomické situaci nemožné.

„Byla spousta diskusí při zavádění regulačních poplatků. V první fázi jsme měli obavy, že tím vznikne konfliktní prostředí, protože když matka jde s dítětem k lékaři, bude vnímat placení jako bariéru. Ve skutečnosti se to nestalo,“ řekl Neugebauer.

Po zavedení poplatků naopak rodiče, kteří přivedli s nemocným dítětem i zdravého sourozence, přestali požadovat, aby lékař vyšetřil i zdravé dítě. Museli by totiž platit za vyšetření dvakrát. Časové zatížení lékařů kleslo, měli víc času věnovat se nemocným dětem.

„Po zrušení regulačních poplatků, což považuji spíše za politické rozhodnutí než věcné, se dřívější zvyk dát vyšetřit i zdravé dítě zase vrátil a časové zatížení lékařů stouplo,“ řekl šéf pediatrů.

Sdružení podle něj dlouhodobě jedná s ministerstvem o možné kompenzaci. Zhruba polovina pacientů průměrné ordinace je nemocných, polovina přijde na prevenci. Za prevenci se poplatek nikdy nedával. Za ošetření nemocného dítěte ano, praktičtí dětští lékaři tak měsíčně k průměrnému příjmu od zdravotních pojišťoven kolem 100.000 korun vybrali zhruba 6500 korun.

Kompenzace zrušených poplatků tím, že se změnily „věkové indexy“, nahradila lékařům 38 procent této částky. „Z mého pohledu bychom kompenzaci přivítali, nicméně nepředpokládám, že za současné ekonomické situace a diskusí kolem ekonomiky státu by se to stalo,“ řekl Neugebauer.

Podle mluvčího ministerstva Vlastimila Sršně kompenzovaly lékařům ztrátu zdravotní pojišťovny, které částku považují za dostatečnou. „Zvýšení úhrady mezi roky 2009 a 2010 bylo téměř o 63 milionů korun,“ uvedl mluvčí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?