Peer Review v Německu

19. 5. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Německá lékařská komora zveřejnila 140stránkový dokument popisující její představu, jak by měly probíhat tzv. peer review kontroly v rámci profese.




Bez ohledu na to, že v SRN existují i vnější, na komoře nezávislejší kontroly lékařů a nemocnic (například začínající praktik musí u svazu pojišťoven absolvovat vstupní kurz a v segmentu ústavní péče existují audity kvality rovněž s účastí pojišťoven), profesní organizace hodlá zvyšovat úroveň péče i samosprávnými mechanismy.

Prevence namísto sankcí

Základní koncepci peer review kontrol německá komora představila v roce 2011 a na konci loňského roku bylo jejími zemskými pobočkami vyškoleno už 500 zájemců o kontrolní činnost. Vedení profesní organizace uvádí, že na této úrovni nepůjde o sankce, ale spíše o edukativní úsilí – tedy preventivně sledovat činnost lékařů, rozebírat případné nedostatky a předávat nové zkušenosti do praxe.
Nyní zveřejněná rozsáhlá příručka se zabývá metodikou, právním rámcem (například rozbor léčebných případů je nutno projednávat s kolegy anonymní formou, nicméně lékaři mají pacientům nabízet možnost poskytnout souhlas k předávání konkrétnějších dat) a souhrnem zahraničních zkušeností.

Inspirace z USA Peer review v minulosti zavedla Americká lékařská asociace (AMA), a to nejen ke kontrole lékařů, ale také k tomu, aby je přiměla dodržovat jednotné standardy kvality péče. Postupně se vyvinuly různé formy, od anonymizovaného rozboru chování lékařů až po kontroly konkrétních případů. Německá komora chce bez obav ze sankcí přimět své členy, aby informovali i o svých selháních. Zdůrazňuje, že na úrovni spolkových zemí budou za členy kontrolních týmů vybráni skutečně nejerudovanější kolegové. Nicméně v USA úřady nakonec potrestaly právě tyto kontrolory za jejich vlastní nedostatky.
Německá komora nezastírá, že systém kontrol není bez rizik, kritici ve světě poukazují například na to, že pokud hlášení pochybení zůstane jen uvnitř profesní organizace, nebude adekvátní přehled o nedostatcích a náprava tak bude nejistá. V SRN se však zatím lékaři spoléhají na to, že prospěch z peer review vysoce převáží. Tyto týmy odborníků mohou mj. pomáhat poradenstvím i třeba nově ustaveným šéfům klinik a rovněž půjde o zlepšení dalšího i celoživotního vzdělávání, uvádějí autoři tohoto projektu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?