Peníze navíc musí jít do základních platů

7. 2. 2011 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Podporu akci Děkujeme, odcházíme formou vypovězení dohod o přesčasech vyjadřují po lékařích z pražské Bulovky i jejich kolegové z Chirurgické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Fakultní Thomayerovy nemocnice. "Naše výpovědi přesčasů jsou spontánní rozhodnutí. Stejně jako akce sester v Thomayerově nemocnici, které v této kritické situaci odmítají, aby se peníze převáděly na ně," řekl HN přední český onkochirurg Vladimír Visokai.


Jednání s vládou se podle něj zadrhla právě na tom, že ministr Leoš Heger (TOP 09) náhle rozhodl, že 500 milionů z původních dvou miliard převede jinam než do platů lékařů.

HN: Po neúspěšném jednání ministra zdravotnictví Leoše Hegera se zástupci lékařů vyjadřujete podporu akci Děkujeme, odcházíme tím, že na vaší klinice vypovíte dohody o přesčasech. Původně jste se ale do akce nezapojili.

Byl jsem velmi překvapený, když předtím nikdo z mých lékařů nedal výpověď. Oni mi řekli: Nám se tu práce líbí, nechceme odejít, nechceme emigrovat a obáváme se, že pokud dáme výpověď, přijdeme o místo. Spolu s plicní klinikou a onkologií jsme u nás zůstali jediným pracovištěm bez výpovědí. Nejsem odborář, nereprezentuji žádnou skupinu, které jsou angažovány v Děkujeme, odcházíme.

HN: Proč jste tedy změnili názor?

Byl jsem výsledkem čtvrtečního jednání zklamaný. Zeptal jsem se lékařů, zda si myslí, že je vše v pořádku, zda bychom neměli nějak reagovat. Shodli jsme se, že nejlepší formou protestu bude výpověď z dohod o přesčasech. Podle zákona je limit přesčasů 150 hodin za rok. Ale 150 hodin přesčasů mají někteří doktoři měsíčně.

HN: Takže jste se sešli hned ve čtvrtek večer. Iniciativa vzešla spíše od vás, nebo od lékařů?

V zásadě ode mě. Ale byla to spontánní akce. Udělala se mimořádná schůze a napsalo prohlášení.

HN: Připojili se všichni lékaři vaší kliniky?

Kromě jednoho. Takže ze 26 jich 25 souhlasilo.

HN: Kdy přesčasy vypovíte?

Je čtrnáctidenní lhůta na jejich vypovězení. Takže je podáme 14. února, aby tyto naše druhé smlouvy, které máme na přesčasy, přestaly platit od 1. března.

HN: Proč to ale vlastně děláte?

Veřejnost odsuzuje lékaře, že chtějí jen peníze. Toto je demonstrace, že nám nejde jen o peníze, když vypovídáme služby, za které jsme placeni. Chceme upozornit i na to, na jak vratkých základech systém zdravotnictví stojí. A taky chceme, aby se opravdu začala dělat reforma ve zdravotnictví. Aby zdravotnictví nebylo závislé na unavených doktorech, kteří přesto mají mít pořád úsměv na tváři. Dnes je nastolena otázka, zda lékaři mají ještě sílu, aby takhle otrocky sloužili.

HN: Proč jste se vlastně k odcházejícím lékařům nepřipojil rovnou?

Já jsem asi naivní, ale já si ze začátku myslel, že chtějí opravdu odejít do zahraničí. A to já nechtěl. Ale teď už je z toho takový trošičku politický akt. Já odejít nechci, ale přidám se.

HN: Jak se vám líbila nabídka vlády poslat letos nemocnicím dvě miliardy korun?

Nerozumím ministerstvu, proč z té částky během pár dní odebralo 25 procent, které se najednou rozhodlo přerozdělit sestrám. V Thomayerově nemocnici proto vznikla spontánní aktivita sester, které nesouhlasí s tím, aby se ty peníze převáděly na ně. Sestry chtějí, aby došlo mezi vládou a lékaři k dohodě, chtějí, aby lékaři neodešli, protože i jim jde o místa.

HN: To co teď ministr Heger slibuje do budoucna, je tedy podle vás vedlejší?

To tak nelze říct, ale jednání se zastavila na těch 500 milionech. Víme, že sestry měly přidáno v minulých letech.

Jejich požadavky jsou oprávněné, ale je otázka, jestli načasování jejich požadavku není teď kontraproduktivní, když je potřeba odstranit hrozbu odchodu lékařů 1. března.

HN: Pokud by se 500 milionů z nabídky pana ministra během pár dní neztratilo, tak by to lékařům stačilo?

Nejsme militantní ani radikální. Chceme jen změnu a zlepšit podmínky mladým lékařům.

Nemáme doktory, a ty mladé potřebujeme. Říká se, že je dost lékařů. Ale mě jich chybí pět a já je nemůžu už rok sehnat.

HN: Vadilo by vám, kdyby peníze byly lékařům přidány do odměn?

To musí být normálně v platech. Určitě by vláda měla nařízením změnit tarifní platy. To nemůže být na dobré vůli, jestli mi je někdo sympatický, nebo zda pracuje tak nebo onak.

HN: Kteří lékaři vlastně odcházejí?

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?