Stanislav Fiala: Peníze přidané malým nemocnicím jsou virtuální

22. 2. 2012 8:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Jste lhář, vyslechl si včera na jednání s rozzuřenými odboráři ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Před rokem totiž podepsal memorandum, ve kterém přislíbil navyšování platů zdravotníkům. Teď se ho dočkali ale jen ti z fakultních nemocnic.


„Kraje by musely najít desítky až stovky milionů korun navíc, což by znamenalo třeba stop investicím do silnic. I dosud přitom měli zdravotníci v malých nemocnicích o čtyři tisíce méně než ti ve fakultních, nyní se rozdíl ještě o dva tisíce prohloubí,“ varuje Iva Řezníčková z nemocnice v Trutnově.

Ministr Heger však příliš na nářky odborářů neslyší. Loni totiž dostali lékaři přidáno zhruba deset tisíc korun měsíčně a zdravotnictví je teď podle něj snad jediným oborem,kdese i během krize mzdy zvyšují.

Podle Stanislava Fialy z asociace malých nemocnic však ministerstvo nejenže nezajistilo úhradovou vyhláškou vyšší platy, ale navíc šetření pocítí i pacienti.

Jak se letos malé nemocnice poperou s hospodařením?

I když budeme mít sto procent úhrad loňského roku, ovlivní to vyšší DPH a inflace. Ato v reálu znamená o šest procent méně. Rezervy nejsou žádné, takže to pacienti poznají – ať už na lécích, nebo na službách.

Takže zvyšování platů příliš nehrozí.

Mzdy neporostou, dokud na ně nepřijdou peníze. Musela by se předělat úhradová vyhláška a pojišťovny by musely přidat jako loni, kdy šly peníze na platy zvlášť.

Podle ministra ale nesou část viny kraje, které letos na platy nic nedaly.

Každou korunu, kterou kraje dostanou navíc, dají na platy. Loni vyhláška stanovila procenta navíc, letos nebylo nic. Navíc pan ministr opomíná to, že ze 129 nemocnic naší asociace jich kraje zřizují jen 52. Zbylé jsou městské, církevní nebo soukromé.

Pan ministr navrhl, aby si nemocnice, kterým nestačí peníze, vzaly překlenovací úvěr. Je to reálné?

Úvěr nám nikdo nedá. Zvláště když ministr podepsal memorandum, podle kterého vypověděly pojišťovny nemocnicím smlouvy. Kdo půjčí zdravotnickému zařízení, které už úvěry má, vše kupuje na dluh a platí dodavatelům s půlročním zpožděním?

Ale úhradová vyhláška slibuje malým nemocnicím o 4,5 procenta vyšší úhrady než fakultním nemocnicím.

Ale ty jsme nedostali, jde o slib na druhou polovinu roku 2013. To je pro letošní platy zcela beze smyslu. Pan ministr by musel navýšit zálohy, ty jsou ale letos maximálně na sto procentech. Jediná pojišťovna Metal­Aliance dává přes sto procent.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?