Peníze z EU pro brněnskou rehabilitaci

16. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně (FNUSA) získala v rámci projektu „Modernizace pracovišť FNUSA pro sekundární prevenci o dočasně nebo trvale postižené“ 319 přístrojových celků pro svá rehabilitační pracoviště.




Většinu finančních prostředků nemocnice získala z fondů Evropské unie, která dodala 85 % potřebné částky. Žádost o finanční podporu nemocnice podala v červnu 2010, v listopadu téhož roku pak začala realizace projektu, který byl dokončen letos v červnu.

Lepší péče i komfort pro pacienty

Nové přístroje, které stály 22,8 milionu korun, získala klinika tělovýchovného lékařství a rehabilitace (KTLR) a doléčovací a rehabilitační oddělení (DRO) svatoanenské nemocnice. Podle primářky DRO MUDr. Marcely Novákové tak bylo možné díky financím z Integrovaného operačního programu vybavit prostornou tělocvičnu pro individuální i skupinové cvičení nemocných. „Naše oddělení získalo pestrou škálu rehabilitačních přístrojů, které pacientům umožňují zlepšit pohybové, koordinační, senzitivní a samoobslužné schopnosti. Oddělení jsme vybavili elektrickými lůžky s antidekubitními matracemi a stolky, které zlepší ošetřovatelskou péči i komfort pacientů. Všechny přístroje již nemocní v současnosti využívají,“ dodala primářka Nováková.
Šéf KTLR prof. MUDr. Petr Dobšák, CSc., zmínil vedle kompletní obnovy lůžkového fondu i přístroje pro aktivní a pasivní cvičení, komplex motodlah, přístroj pro elektroterapii a ultrazvuk nebo „běhátko“, jež byly pořízeny z peněz EU. „Hlavním přínosem projektu bylo vytvoření podmínek pro zlepšení komplexní rehabilitační péče pro osoby znevýhodněné zdravotním stavem či věkem,“ uvedl profesor Dobšák.
Současný ředitel FNUSA Martin Pavlík doplnil, že v nemocnici je také testována výkonnostní kondice dětí a dospělých sportovců. „To považuji v prevenci závažných, zejména kardiovaskulárních nemocí za velmi důležité,“ zdůraznil.

Pracovnice Kliniky tělovýchovného lékařství a rehabilitace LF MU a FNUSA představily nové přístroje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?