Peníze z EU prý dostanou CEITEC i ICRC, jednají o spolupráci

14. 4. 2010 8:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Vědci v Brně jednají o souladu ambiciózních výzkumných záměrů Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC) a Středoevropského technologického institutu (CEITEC), na které chtějí autoři obou získat evropské peníze. Pokud se dohodnou, měly by podporu z Evropské unie získat oba projekty, řekli reprezentanti ICRC.


Náklady na oba záměry v součtu přesahují deset miliard korun.

Původně projekty byly považovány za konkurenty - ucházejí se o podporu ze stejného operačního programu. Oba však nedávno uspěly v hodnocení mezinárodní komise a postoupily do závěrečné fáze posuzování. Jan Vitula z ministerstva školství, kde se o penězích rozhoduje, novinářům řekl, že do závěrečného kola prošlo devět projektů.

„S velkou pravděpodobností dnes můžeme říct, že většina z nich bude financována. Já osobně se domnívám, že jak CEITEC, tak ICRC na ty prostředky dosáhnou,“ uvedl.

V následujících dvou měsících se podle něj přesně ukáže, kde se zastaví čára financování - tedy na které projekty peníze vyjdou a na které nikoli. Mnozí úspěšní žadatelé budou v projektech dělat změny, které mezinárodní panel expertů doporučil, část peněz se tak ušetří.

Podle předběžné dohody by se Mezinárodní centrum klinického výzkumu (ICRC) mělo soustředit na klinický výzkum. Využije tak zázemí svatoanenské nemocnice, v jejímž areálu se má stavět. Naopak CEITEC by se měl zabývat základním výzkumem a nelékařskými obory.

Podle ředitele Fakultní nemocnice u svaté Anny Petra Košky odstartovala jednání obou stran výzva ministerstva školství, které Operační program Výzkum a vývoj pro inovace spravuje. Dodal, že svatoanenská nemocnice se nikdy nestavěla do pozice konkurenta CEITEC.

„To, že vznikly informační šumy nebo tlaky, které mohly vytvořit dojem, že ty dva projekty se nemají rády, nikdy nebylo z naší strany,“ řekl. Že se jednání rozběhla až po výzvě z ministerstva, je podle něj škoda. „Mělo to být dřív, ale zaplaťpánbůh za to. Vytváří se konstruktivní a otevřená platforma, aby se oba projekty domluvily,“ uvedl.

Podporu pro oba projekty dnes uvítala i mluvčí CEITEC Jana Šilarová. Zároveň potvrdila, že vědci z obou výzkumných projektů se spojili a jednají o tom, jak oba doladit, aby se doplňovaly, ale nedublovaly svou činnost.

Aktuální rozpočet CEITEC dosahuje 6,5 miliardy korun. „Ale určitě se nevyhneme určitým redukcím, o těch se rozhodne v následujících dvou až třech týdnech,“ řekla Šilarová.

ICRC zahrnuje výstavbu nového objektu v areálu svatoanenské nemocnice, nákup přístrojů i financování výzkumných záměrů. Objem plánované investice se podle Košky blíží pěti miliardám korun, které chce nemocnice zaplatit jak evropské dotace určené na výzkum, tak ze státního rozpočtu - zdrojů ministerstva zdravotnictví.

Z výzkumu by měli těžit například pacienti se srdečními chorobami, epilepsií i řadou dalších nemocí. Na výzkumu už dnes nemocnice spolupracuje s experty americké kliniky Mayo. Patří ke dvěma nejprestižnějším pracovištím svého druhu ve Spojených státech.

V CEITEC budou působit vědci a výzkumníci v různých vědních oborech. Budou například vyvíjet nové biomateriály a robotické systémy využitelné při náročných operacích.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?